Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Tv-intervjun med Katerina Janouch sprider rykten och fördomar

Katerina Janouch.
Katerina Janouch. Foto: Emma Johansson

Det Sverige som Katerina Janouch beskriver i tjeckisk tv är kraschat av massinvandring, skriver Hynek Pallas.

”Varför har du lärt dig skjuta?”

Programledaren Martin Veselovský tittar undrande på den svenska författaren Katerina Janouch som berättar att hon börjat gå på vapenträning. ”Jag känner mig inte säker. Allt fler svenskar lär sig att skjuta.”

Meningsutbytet kommer i slutet av en halvtimmeslång videointervju med Janouch som i måndags lades upp på den etablerade och respekterade digitala tv-kanalen DVTV (Aktualne.cz). För tittaren råder inget tvivel om varför hon inte känner sig säker.

Det Sverige som Janouch beskriver är kraschat av massinvandring.

Där har pensionärerna – som byggde landet! – inte mat. Unga får inte bostad och cancersjuka dör i långa vårdköer på grund av flyktingar. Kvinnorna våldtas. Folk vågar inte gå ut. Stödd på källor i poliskåren säger Janouch att hon vet att många poliser slutar för att de känner sig hotade och inte skyddas av staten. 150.000 svenskar har emigrerat till USA och England, och prognoserna talar om fler.

”Det du berättar är inte vackert.”

”Nej, men jag måste vara ärlig”, säger Janouch och förklarar att lite multikultur är bra. ”Men för mycket… Det är som när man översaltar maten. Det blir inte gott.”

I höstas skrev Kristofer Ahlström om hur Sverige framställs som ett land i förfall i utländska medier, och att UD hjälper ambassaderna att bekämpa vrångbilden (DN 19/10 2016). Desinformationen är ett allvarligt problem och ett vapen för negativa krafter. Den utgjorde ett inslag i Trump-kampanjen, i Brexit och – som jag skrev i en artikel om Sverige-bilden i Tjeckien (DN 5/6 2016) – bränsle för främlingsfientlighet i länder som inte har erfarenhet av vare sig invandring eller integration. Där har Sverige liksom Tyskland (som Janouch också nämner) blivit ett symboliskt multikultihelvete att bekämpa EU med.

När programledaren frågar om de värsta rubrikerna verkligen är sanna svarar Janouch att ”det är värre”.

 

I Tjeckien kommer den här sortens nyheter ofta från de 40 sajter av ryskt ursprung som är aktiva i landet. Deras fejknyheter betraktas som så svårbemästrade att regeringen har inrättat en specialenhet som ska bevaka och bekämpa dem inför höstens parlamentsval.

Men i vanliga fall består dessa ”nyheter” av rykten från okända tjecker som bor i Sverige, eller från påhittade personer. Måndagens tv-intervju är mycket värre. Katerina Janouch har gott renommé i Tjeckien – hon kommer från en känd exilfamilj och är en uppburen författare. Här finns en förankring, det är inte vem som helst som uttalar sig. Författaren låter heller inte svaren framstå som en personlig åsikt – de är kopplade till hennes bekanta i den svenska poliskåren. Eller så är det ”folket” som tycker si och statistik som säger så.

För tjecker är det svårt att kontrollera påståenden om att systemet utnyttjas av massinvandringen, att 75 procent av alla som kommer hit är män som ljuger om att de är barn. De har noll koll på Sverige, enbart kunskap från nyhetsbevakningen om jihadnästen och no go-zoner. När programledaren frågar om de värsta rubrikerna verkligen är sanna svarar Janouch att ”det är värre”.

Så tjeckerna har all anledning att bli oroliga när hon talar om ”unga män, många med militär träning – vi vet inte vilka deras motiv är.”

Jag hann inte halvvägs genom videon förrän min inkorg var full av mejl från förbannade tjecker, svensk-tjecker i Sverige och svenskar bosatta i Prag. De finns, personerna i Visegradländerna som bekämpar lögner och fördomar i motvind. De gör detta i unga demokratier där tankar om andra statsskick inte är så långt borta.

Man kan ju fråga sig hur den svenska författarens förslag på lösning klingar i sådana samhällen:

”Det låter som att du talar om behovet av en stark hand”, menar programledaren.

”En mycket stark hand”, svarar Janouch.

Läs också: Björn Wiman: Utländska lögner får stöd av svenska ”sanningssägare”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.