Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Iran förnekar homosexualitet

Samkönat sex förbjudet. I stället uppmanar staten till könsbyte.

I Iran uppmanas homosexuella att byta kön. På det sättet kan regimen hävda att homosexualitet inte existerar. Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad klargjorde det när han besökte Columbiauniversitetet 2007 – homosexualitet finns bara i väst och existerar inte i Iran.

Samtidigt som landet har några av de strängaste lagarna när det kommer till sexualitet och samkönade relationer har Iran också en extremt liberal inställning till könsbyten. Staten tar en stor del av kostnaden för könsbytesoperationer, som blivit en blomstrande industri.

I dag utför Iran fler könsbytes­operationer än något annat land i världen, med undantag av Thailand. Branschen lockar patienter från hela Mellanöstern och ända från Östeuropa. Enligt officiell statistik för 2007 uppskattas antalet transsexuella i Iran till mellan 15.000 och 20.000 personer.

Sara, en asylsökande transsexuell i Sverige som Svenska PEN har varit i kontakt med, berättar att staten och sjukvården uppmanar homosexuella att genomgå könsbyten.

Sara ville aldrig göra ett könsbyte, men blev uppmanad – inte tvingad – till det. Hon blev kvinna för drygt 10 år sedan. Som många andra transsexuella i Iran trodde hon att livet skulle bli lättare efter operationen. Men som för många andra blev det tvärtom. Människorättsorganisationen Human rights watchs beskriver i en rapport de svårigheter som väntar de könsopererade: familjerna förskjuter dem, och iranska staten ger dem inte skydd mot våld och trakasserier.

I Saras ID-handling skrevs in att hon har haft ett manligt namn men bytt till ett kvinnligt. På så vis kunde arbetsgivare se att hon genomgått ett könsbyte. Eftersom majoriteten av de könsopererade inte får arbete så tvingas de försörja sig som prostituerade. Sara såg många vänner hamna på Teherans gator. Nästan alla torskar vet vilka de ligger med. Ofta är operationerna illa gjorda och många lider även fysiskt.

Problemet är att transpersoner som Sara inte anses ha tillräckliga skäl för att få asyl i Sverige. Här är kunskaperna alltför klena hos svenska myndigheter – Sara har nyligen fått avslag på sin ansökan. Hon ska alltså sändas tillbaka till det Iran där hon enlig egen uppgift hotades med piskstraff när hon försökte göra en anmälan om våldtäkt. Som vi vet saknas det kunskaper om hbt-personers utsatthet i asylärenden. Svenska PEN vill under pågående Pridevecka påminna om deras särskilda utsatthet. Själv hotas Sara nu av utvisning.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.