Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Jackie Jakubowski. Absurt att FN ger uppdraget att värna mänskliga rättigheter till Saudiarabien

Sörjande samlas för att hedra den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr i al-Awamiya, Saudiarabien. Al-Nimr var en av de 47 som avrättades av den saudiska regimen på årets första dag. Foto:
Sörjande samlas för att hedra den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr i al-Awamiya, Saudiarabien. Al-Nimr var en av de 47 som avrättades av den saudiska regimen på årets första dag. Foto: Foto: AP

När FN:s Råd för mänskliga rättigheter i september 2015 skulle välja 14 nya medlemsstater reserverades fyra platser åt den så kallade asiatiska gruppen, i vilken ingår sådana experter på människovärde som Kina, Iran, Saudiarabien och Syrien.

Nu visade det sig att valet av Syrien i dagens läge var för magstark till och med för denna organisation och Bashar al-Assads kandidatur avvisades. Syrien hade dock på ett tidigt stadium av det pågående inbördeskriget valts in i två viktiga FN-organ, bland dem UNESCO, som arbetar med frågor som berör kultur, utbildning och mänskliga rättigheter. I dag, på fjärde året av det blodiga inbördeskriget, som skördat upp till 300 000 dödsoffer, kan man inte vara för säker på att Syrien (eller det som blir kvar av det) inte någon gång i framtiden – kanske med Rysslands hjälp – återtar sin plats i denna illustra församling.

Mer absurda saker har faktiskt hänt i FN-skrapan: Visserligen nekades Iran en önskad plats i FN:s kommission för kvinnans rättigheter – men det blir i stället Saudiarabien som får FN:s uppdrag att övervaka hur kvinnor behandlas i världen och att leda arbetet med att tillsätta lämpliga ledamöter till FN:s ”Panel on human rights”.

Saudiarabiens meritlista när det gäller efterlevnad av mänskliga rättigheter är omfattande. Det är ett land där kvinnor förtrycks och förvägras alla rättigheter, där en ung bloggare dömts till spöstraff med 1 000 piskrapp och tio års fängelse för att ha gett uttryck för liberala åsikter. Det är ett land där tonåriga pojkar dömts till att korsfästas för att de förolämpat den saudiske kungen och hållit religiösa predikningar ”som förstör landets enhet” – det vill säga kritiserat den Saudiarabiska diktaturen och därför dömts till döden och avrättats, som under den gångna veckan. Det är ett land där fler människor varje år döms till döden genom offentliga halshuggningar än vad Islamiska Staten kan skryta med.

Att Saudiarabien får det hedervärda FN-uppdraget att slå vakt om kvinnans rättigheter i världen är naturligtvis absurt. Men inte mer absurt än att Khaddafis Libyen i många år, nästan ända fram till diktaturens fall, var ordförandeland i FN:s Råd (tidigare Kommission) för mänskliga rättigheter.

I dag fortsätter hyckleriet när hundra tusentals araber och muslimer flyr till Europa från krigsdrabbade Mellanöstern. Länder som Tyskland har tagit emot 200 000 flyktingar. Drygt 160 000 har ansökt om asyl i Sverige under det gångna året; merparten får stanna. Italien har tagit emot 65 000, Frankrike lika många, Ungern drygt 40 000.

De ofattbart oljerika Saudiarabien, liksom Kuwait och de flesta andra arabländer: 0 (noll).

Fahd al-Shelaimi, chef för Gulfstaternas forum för fred och säkerhet, förklarar i en kuwaitisk tv-intervju cyniskt och utan omskrivning att flyktingarna som flyr från Syrien och Irak var bättre anpassade till livet i fattiga länder, som till exempel Libanon. Han avrådde därför sina muslimska och arabiska bröder och systrar som flyr till Europa från att fly till rika arabländer i stället:

”Kuwait och Gulfstaterna är dyra att leva i; det passar inte för fattiga flyktingars möjligheter. När allt kommer omkring kan man inte i våra samhällen acceptera flyktingar med psykiska problem eller trauma.”

Politisk opportunism, hyckleri, ekonomiska hänsynstaganden och dubbelmoral kännetecknar i dag FN, en organisation som var tänkt att värna om mänskliga rättigheter i världen.

De demokratiska staterna har svikit sina ideal och böjt sig för de arabiska diktaturerna som de senaste åren varit ledande i FN:s Råd för mänskliga rättigheter.

Det hade kunnat bli annorlunda om FN utvecklats till ett forum för demokratisk utveckling och inte ett hycklarnas näste. Då hade förmodligen också kriget i Syrien och dess konsekvenser i form av dagens flyktingkatastrof i Europa kunnat undvikas.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.