Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Jackie Jakubowski: I Trumps Amerika börjar det med muslimerna

Netanyahu och Trump håller presskonferens efter mötet den 15 februari.
Netanyahu och Trump håller presskonferens efter mötet den 15 februari. Foto: Evan Vucci AP

Jackie Jakubowski om vikten av att välja sina vänner.

För en månad sedan högtidlighölls den internationella minnesdagen över Förintelsens offer.

Människor samlades på gator och torg för att hedra minnet av dem som mördades och lyssna till vittnesmål av de sista överlevande. Samtidigt passade Sverigedemokraterna på att putsa sin demokratiska image genom att delta i manifestationen i Göteborg till minne av Auschwitz befrielse den 27 januari.

De allra flesta svenska judar har genomskådat detta sverigedemokratiska hyckleri. De överlevande reagerade starkt mot att medlemmar i ett högerextremt parti skulle medverka – med tanke på SD:s nazistiska idéarv.

Men det finns de som – av rädsla eller desperation – uppfattar Sverigedemokraternas muslimhat som ett uttryck för solidaritet med Malmös judar som drabbats av både inhemsk och en från Mellanöstern importerad antisemitism. På samma sätt finns det amerikanska judar som har röstat på Donald Trump (cirka 26 procent av de judiska väljarna) i övertygelsen om att USA:s Mellanösterpolitik under dennes ledning skulle vara mer ”proisraelisk”.

Jackie Jakubowski: Donald Trump är inte judarnas vän

De tror på den amerikanske presidentens kärleksförklaringar till Israel, liksom på Netanyahus hyllningar av Trump för hans ”vänskap med det judiska folket” – i hopp om att denne patologiske lögnare till president i gengäld välsignar den israeliska bosättningspolitiken på Västbanken.

Det finns till och med de som är beredda att närma sig högerextremister och andra främlingsfientliga grupper i Europa – till exempel Frihetspartiet i Österrike, Marine Le Pens Front National i Frankrike och radio- och tv-nätet Radio Maryja i Polen – vars islamofoba och rasistiska retorik går hem i populismens spår.

Israels president Reuven Rivlin är en av dem som uppmärksammat utvecklingen. I ett brev den 20 december förra året till ledarna för judiska samfundet i Wien skrev han: ”Vår generation, med minnet av Auschwitz ständigt närvarande, måste vara glasklar med att inga (politiska) intressen kan motivera en skamlig allians med partier och individer som, genom sin invandrarfientliga och rasistiska ideologi, skändar Förintelsens offer.”

För några decennier sedan myntade den dåvarande Folkpartiledaren Per Ahlmark uttrycket ”Det börjar med judarna …” – underförstått: men det slutar inte med judarna.

I dag, i Donald Trumps Amerika, börjar det med muslimerna, det är de som pekas ut, registreras och avvisas vid gränsen. Men det slutar inte med muslimerna, andra står på tur enligt ett gammalt mönster: mexikaner, invandrare, feminister, journalister, intellektuella, kosmopoliter – och judar.

”När Trump tvingar muslimer att registrera sig skall vi alla svara med att registrera oss som muslimer”, sa den amerikansk-judiska feministikonen Gloria Steinem i sitt tal under kvinnomarschen i Washington nyligen. Det är detta budskap som kommer att göra Amerika ”great again” – ett land som välkomnar främlingar och ger dem ett hem, som värnar om rättvisa och pluralism, som står för mångfald och humanism. Och för värderingar, djupt grundade i den judiska traditionen, såsom de formulerades för två tusen år sedan av rabbi Hillel:

”Om jag inte är för mig själv, vem skall då vara för mig? Men om jag bara är för mig själv, vem är jag då? Och om inte nu, så när?”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.