Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jacob-lundstrom-vara-bibliotek-ska-inte-vara-en-plattform-for-antidemokratiska-roster/

Kulturdebatt

Jacob Lundström: Våra bibliotek ska inte vara en plattform för antidemokratiska röster

Hornstulls bibliotek i Stockholm bjöd in företrädare för Nordisk ungdom till ett öppet samtal om svensk demokrati.
Hornstulls bibliotek i Stockholm bjöd in företrädare för Nordisk ungdom till ett öppet samtal om svensk demokrati. Foto: HASSE HOLMBERG

Hornstulls bibliotek i Stockholm har bjudit in företrädare för Nordisk ungdom för att prata om demokrati. När högerextremister bjuds in till våra bibliotek motverkar det öppna samtalet sitt syfte, skriver Jacob Lundström.

Jacob Lundström
Rätta artikel

Förra torsdagen bjöd Hornstulls bibliotek i Stockholm in till ett öppet samtal om svensk demokrati. ”Det sägs att demokratin är hotad. Av vad - eller vilka - i så fall?”

En bra fråga, som biblioteket tycks ha valt att besvara redan genom sammansättningen av panelen.

På plats för att diskutera demokratins utmaningar fanns nämligen en dramatiker, en författare, en idéhistoriker – och en företrädare för den nazistiska organisationen Nordisk ungdom.

Visst är det viktigt att diskutera hotet mot demokratin, men det är inte samma sak som att ge det en plattform på våra gemensamma bibliotek.

Det finns en motsättning mellan öppenhet och nazism. Det finns också en motsättning mellan demokrati och nazism.

Nordisk ungdoms företrädare hoppade in på förslag från den insjuknade deltagaren Jonas De Geer, som själv är en veteran inom vit makt-rörelsen.

Omdömeslösheten förbluffar. Eller har biblioteksledningen förvandlats till aningslösa samtalsaktivister?

Det är knappast ett ”öppet samtal” som känns vidare inbjudande för besökare som själva hotas av den växande extremismen.