Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jacob-lundstrom-vet-stockholms-kulturborgarrad-vad-nysprak-betyder/

Kulturdebatt

Jacob Lundström: Vet Stockholms kulturborgarråd vad nyspråk betyder?

Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo. Foto: Beatrice Lundborg

Centerpartiets Jonas Naddebo menar att Stockholms stadsbibliotek ska ”utveckla verksamheten” – trots sparkrav. Det är politisk förbryllning på hög nivå, skriver Jacob Lundström.

Jacob Lundström
Rätta artikel

”Jag är otroligt stolt över det arbete som utförs på våra bibliotek och ser fram emot att utveckla verksamheten ytterligare under denna mandatperiod.”

Det säger Stockholms kulturborgarråd, centerpartisten Jonas Naddebo, med anledning av att Stockholms bibliotek hade rekordmånga besök i fjol. Totalt gjordes närmare 11 miljoner besök på biblioteken under 2018, med störst ökning i ytterstaden.

Med tanke på att kulturen i Stockholm har ställts inför sparkrav efter det grönblåa maktövertagandet, är det ett uttalande som förbryllar. ”Utveckla verksamheten”? Under året tvingas Stockholms bibliotek spara en miljon kronor.

Å andra sidan har Naddebo gjort det till en vana att förbrylla medborgarna. Som nytillträdd på posten skickade han exempelvis ut en testballong om att privatisera biblioteken, men backade senare från förslaget.

Frågan är om Stockholms kulturborgarråd vet vad nyspråk betyder. Annars kan han säkert få hjälp av en bibliotekarie.