Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

”Jag använde min yttrandefrihet och blev uppsagd”

Per Kornhall
Per Kornhall Foto: Eva Lindblad

Läraren och författaren Per Kornhall, som skrev artikeln ”Jag, en visselblåsare”, har blivit avskedad. Nu återger han själv, ur protokollet, vad han ”anklagas” för: bland annat har han blivit intervjuad av en reporter ”på arbetstid”.

Efter min artikel om visselblåsare och mig själv på DN Kultur 20/5 gick Upplands Väsbys kommundirektör Björn Eklundh ut och förklarade att han efter ”grundlig utredning” konstaterar att kommunen inte gjort något fel men att jag å min sida ”grovt har åsidosatt min del av anställningsavtalet”. Av ”respekt” för de inblandades integritet vill han inte kommentera detaljer i ärendet, skriver han.

Vilken ”respekt” visar han mig när han säger att jag ”grovt” har åsidosatt min del av anställningsavtalet och samtidigt inte preciserar vad det innebär? Arbetsrätten ger bara rätt att använda avsked när en arbetstagare grovt missköter sig. Björn Eklund säger alltså mer eller mindre att jag är brottslig, men han vill inte berätta på vilket sätt. Detta skulle göra det omöjligt för mig att bemöta honom, eller för DN:s läsare att bedöma saken.

Jag har heller inte själv förrän efter hans publicering fått reda på varför. Först fredagen den 23/5 lämnade kommunen in en lista på mina påstådda ”brott”. Detta samtidigt som jag omedelbart avskedades.

På följande sätt har jag, enligt Upplands Väsby kommun, grovt åsidosatt min del av anställningsavtalet:

1. Jag deltog i ett seminarium på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle om resultatmätning i skolan. Man menar att detta var en del av en ”bisyssla” och att jag inte hade clearat kostnaden på 733 kronor med min chef. Jag har här gjort ett fel och det är att jag denna enda gång missat att fråga min chef om en kostnad. Men min närvaro på seminariet var en del av den omvärldsbevakning som fanns i min tjänstebeskrivning och inte en del av en ”bisyssla”.

2. Jag hade accepterat medverkan i en skolutvecklingskonferens anordnad av Academedia utan att ha stämt av det med min chef. Konferensen handlade om skolutveckling och jag tyckte att det var en naturlig del både i omvärldsbevakning och nätverksbygge, samt ett utmärkt tillfälle att bli insatt i hur andra organisationer arbetade med förstelärare, bland annat.

3. Jag hade enligt dem raderat min kalender i Outlook. Viket jag inte har. Jag sparade ner en kopia. Detta eftersom de vid ett möte sagt att de skulle leta efter saker att sätta dit mig för och jag ville därför försäkra mig om att ha en daterad kopia. Denna stod till deras förfogande om de hade frågat mig. Vi har inte några fasta rutiner kring användandet av Outlook. Jag hade alltså kunnat ha en papperskalender.

4. Den fjärde punkten är i sammanhanget mer än anmärkningsvärd. Man har, efter att ha satt sin IT-avdelning på att återskapa min kalender för att hitta saker att anklaga mig för, hittat att jag fredagen den 8 april träffat en reporter på lokaltidningen Vi i Väsby. Brottet är att jag gjort detta på arbetstid. Men för det första har jag ett avtal utan övertid, det vill säga jag har fritt förfogat över min arbetstid. För det andra var detta på en fredag efter en 24 timmarskonferens. Det var snarare märkligt att jag åkte tillbaka till jobbet i Väsby i stället för hem till Uppsala den dagen.

Summa: 733 kronor, närvaro på en och medverkan på en skolkonferens i omvärldsbevakningssyfte, mina kalenderrutiner samt ett samtal med en journalist.

På dessa grunder går kommundirektören ut och anklagar mig för att ”grovt åsidosätta mina arbetsuppgifter”. Detta samtidigt som jag gjort ett erkänt bra skolutvecklingsarbete och lovordats av både min chef och andra för detta.

Det är anmärkningsvärt och är ett grovt överträdande av både arbetsrättsliga och allmänmänskliga principer. På ovanstående grunder är jag från och med måndagen den 26/5 både arbets- och lönelös. Jag kommer att ha detta i mitt CV och får inte upprättelse förrän tidigast om ungefär ett år när Arbetsdomstolen har hunnit pröva mitt fall.

Att en offentlig arbetsgivare på detta sätt använder arbetsrätten för att tysta ner och misstänkliggöra en anställd som försökt påtala brister och använt sin yttrandefrihet är beklagligt. Det vore om det inte drabbade mig så hårt personligt, känslomässigt och ekonomiskt, i det närmaste löjeväckande.

Läs Per Kornhalls artikel ”Jag,
DN Kultur 20/5.

Läs Per Kornhalls artikel ”Jag, en visselblåsare” och kommundirektörens replik ”Väsby har inte begränsat Per Kornhalls yttrandefrihet” på dn.se/kultur

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.