Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jan-eklund-med-gordon-banks-dor-det-basta-med-gamla-england/

Kulturdebatt

Jan Eklund: Med Gordon Banks dör det bästa med gamla England

Gordon Banks, målvakt och nationalidol. Foto: imago sportfotodienst/Imago/TT

Gordon Banks har avlidit, 81 år gammal. Han var ett engelskt nationalhelgon. Även fotbollsmålvakter kan bli det. 

Jan Eklund
Rätta artikel

Gordon Banks är död. Och när inte ens han längre sitter på hedersläktaren i Stoke känns det som om det bästa med gamla England definitivt har gått förlorat. Banks blev 81 år gammal och hans efterträdare mellan stolparna i Stoke och det engelska landslaget, Peter Shilton, tweetade: ”Jag är förkrossad – i dag har förlorat min idol”. 

Så känns det för mig också. Gordon Banks, bara namnet. Han spelade i Stoke 1967-1972 men det minns ingen längre. Ligacupsegern mot Chelsea 1972 var hans största och stoltaste ögonblick som klubbspelare. 

Alla minns däremot Banks insats när England vann VM-guld på hemmaplan 1966. Och framför allt hans helt omöjliga jätteräddning på Pelés nick i Mexiko-VM 1970 (kolla Youtube, kids!). Många tyckte att det var ”the save of the century”. Banks blev ett nationalhelgon.  

Han skrattar efteråt, ser man på bilderna. Banks har berättat att det var åt lagkaptenen Bobby Moores blixtsnabba kommentar. ”Du börjar bli för gammal, Banksy. Du brukade klistra de där”.