Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Järnröret blev talmansklubba

Björn Söder är en person som drar skam över hela Sverige.
Björn Söder är en person som drar skam över hela Sverige. Foto: Henrik Montgomery

Textilkonstnären Elisabet Hasselberg Olssons kanske mest kända verk är den 57 kvadratmeter stora väven "Minne av ett landskap" som hänger i Riksdagshusets plenisal, där 200 olika gråa nyanser av lin från Sveriges alla landskap utgör en tyst och allvarlig fond till demokratins procedurer. Bara berghällar och vatten, som en illustration av Gustaf Frödings "Gråbergssång": Stå, grå, stå, grå...

Hasselberg Olsson avled tidigare i år, 80 år gammal, och slapp därmed uppleva hur hennes väv bildade bakgrund när talmannen läste upp de nyvalda riksdagsledamöternas egen variant av Frödings dikt: "Blank. Blank. Blank. Björn Söder. Blank. Blank. Blank..."

Hela iscensättningen kunde ha varit farsartad, om inte innehållet varit av sådan allvarlig art. Den enformiga föreställningen resulterade nämligen i att sverigedemokraten Björn Söder valdes till riksdagens andre vice talman och från och med nu kommer att delta i ledningen av riksdagens arbete, representera Sverige internationellt och ha åtminstone en teoretisk möjlighet att agera som Sveriges statschef.

Björn Söder är en person som drar skam över hela Sverige. Han har förespråkat dödsstraff, bagatelliserat diskriminering av "zigenare" och jämfört homosexualitet med pedofili och andra "sexuella avarter". På bilder från slutet av 90-talet ses han stolt skaka hand med en tysk SS-veteran i samband med ett av Sverigedemokraternas möten.

Den som händelsevis hade några illusioner om att Sverigedemokraterna hade ambitionen att förvandla sig till ett anständigt parti kan slå dem ur hågen nu – genom att välja en sådan person som talmanskandidat visar Sverigedemokraterna sitt verkliga varggrin.

Grått, grått, grått. Det var bakgrunden denna dystra dag, då järnröret förvandlades till en talmansklubba.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.