Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Jenny Lindh: Det handlar om en tynande omsorg om biblioteksrummet

Foto: Magnus Hallgren

Debatt. Trots att samhället står på maxvolym dygnet runt anses det snipkonservativt att förespråka lugn på biblioteken.

Ibland undrar folk om frågorna i min spalt ”Fråga bibliotekarien” är på riktigt. Jag brukar svara att det osanna inslaget är notisen vid sidan om, den som heter ”Bibliotekarien hyschar”. Det är nämligen långt ifrån självklart att hyscha störande besökare i dag.

Jag har arbetat som bibliotekarie i tretton år och den kännbaraste förändringen under dessa år är inte e-böcker, Googleeffekten eller att pensionärer börjat massläsa brittisk s/m-pornografi, utan just detta: att den som hyschar numera hyschas.

Jag tänker på förändringen när jag läser den serie artiklar och blogginlägg där SvD:s ledarskribent Paulina Neuding belyser problemet med stök på bibliotek. Hon uppmärksammar Hässelby Villastads bibliotek som tvingades ändra öppettider sedan ungdomsgäng kastat möbler och levt rövare i lokalerna. Liknande har drabbat flera bibblor. Neuding har även granskat incidentrapporter med nära 500 fall av våld, trakasserier och hot på bibliotek i Stockholmsområdet. Rapporterna är skrivna av biblioteksanställda: mina kollegor. Och jag känner mig hemtamt blasé när jag läser vittnesmålen. De smakar vardagsmat för mig och många andra bibliotekarier som lugnar varandra på halvtimmeslunchen mellan diskpassen. Rapporten hade kunnat vara betydligt längre, mycket skriver vi inte ens ner: vi är så jäkla vana.

Avståndet mellan bröliga mobilpratare och våld är såklart enormt och kanske är det två skilda diskussioner. Men som bibliotekarie, placerad på biblioteksgolvet ett antal timmar varje vecka, ser jag ändå ett samband. Det handlar om den tynande omsorg om biblioteksrummet som orsakas inte minst av biblioteksbranschen själv, en bransch med mindervärdeskomplex som sneglar mot närmsta förändringskonsult som dreglar efter att biblioteken ska likna en migränkäck lördag på Ikea. Jag blir galen om jag ser ännu en ”nydanande” kampanj av typen ”bibliotek – inte bara böcker”. Jag får krupp om jag tvingas uthärda ytterligare en konferens där slagorden ”mötesplats”, ”vardagsrum” och ”allaktivitetshus” blinkar mot mig i en powerpoint.

Vad hände med litteraturen? Läsron? Det enormt viktiga i att skapa fredade gömställen för fantasin? Vi lever i ett samhälle som står på maxvolym dygnet runt och trots att tystnaden, som Malte Persson skriver i sin senaste Fokuskrönika, skulle kunna vara ”en unique selling point” anses det vara von oben och snipkonservativt att förespråka lugn.

Det är så märkligt. För vem behöver mest en tyst miljö, utan stök? Den som är läsovan eller lässvag naturligtvis. Och den som saknar annan möjlighet till läsro. Historiskt har tysta bibliotek varit en fristad för trångbodda ur arbetarklassen, vi har en liknande situation i dag. Lugnet och tystnaden är en exklusivitet, men det fina med bibliotek är att det är en exklusivitet som är gratis för alla. Är man det minsta intresserad av att inspirera till läsning bör man alltså värna hyschandet.

Läs mer.Debatt om stök på bibliotek

• Amanda Björkman: Förortens invånare får betala. ”Stadsbibliotekariens tankegång är vanligt förekommande och blir en självuppfyllande profetia. Beslutsfattare uppfattar landets förorter som stökiga. Därför har man också förståelse för beteenden man på andra orter aldrig skulle acceptera. På så sätt främjar man, just det: stök”, skrev DN:s Amanda Björkman i en ledarartikel den 4 juni.

• Erik Helmerson: Flummigt påhopp om biblioteken. ”Den som anmärker på stökiga gäng på biblioteken får tydligen räkna med att bli uppläxad av Stockholms stadsbibliotekarie Katti Hoflin – på ett språk som mest låter Twitterdebatt”, skrev DN:s Erik Helmerson i en ledarartikel den 3 juni.

• SvD:s ledarskribent Paulina Neudings krönika ”Social oro ger stök på bibblan” den 16 maj

• Kommentar av Katti Hoflin om social oro på bibliotek i SvD den 27 maj

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.