Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Jo, stöket på biblioteken är oftast ett segregationsproblem

En man skriker ”hora” åt en kvinnlig biblioteksbesökare. Han sparkar och slår henne. När bibliotekarien frågar hans sällskap – nio personer som hänger på barnavdelningen – varför de inte ingriper, är svaret att hon är hans kusin.

Händelsen finns återgiven bland nära 500 incidentrapporter som biblioteksanställda i Stockholm har skrivit 2013–2015, och som jag citerar i en artikel om oro på biblioteken (SvD 7/6).

Bibliotekarien och vänsterdebattören Gustav Almestad (DN Kultur 11/6) kritiserar mitt urval av citat, och insinuerar att det rör sig om främlingsfientlighet. Mina exempel är enligt Almestad, ”noga utvalda, och frekventa är orden som ska få läsaren tänka ’invandrare’ utan att det sägs högt. Solrosfrön, rök med ’konstig lukt’, kusiner och gängbildning”.

Att det framför allt är människor med invandrarbakgrund som lever i utsatta förorter känner de flesta som följer svensk nyhetsrapportering till. Det framgår också av rapporterna från bibliotek i och nära utanförskapsområden. Almestads kritik handlar i själva verket inte om att urvalet skulle vara selektivt – några bevis för det anförs naturligtvis inte – utan tycks snarare handla om att jag inte aktivt har retuscherat materialet.

Exempelvis följer det av hans resonemang att jag skulle ha låtit bli att skriva om att en större grupp människor på ett svenskt bibliotek sett på och försvarat en kvinnomisshandel – eftersom ordet ”kusin” förekommer.

Även ordet ”gäng” skulle ha undvikits, trots att personalen specifikt nämner gäng i över femtio incidenter i Stockholm. Och trots att medier på andra håll i landet har rapporterat: ”Ungdomsgäng har gjort Kulturhuset till sitt. Nu sprider de oro bland personal och biblioteksbesökare” (Kristianstadbladet 29/5). ”Biblioteket i Hjällbo håller stängt på kvällstid sedan i måndags. Ett ungdomsgäng skrämmer besökarna” (GT 17/1 2014).

En av de ungdomar som hängt på biblioteket i Hässelby förklarar i Sveriges Radio: ”Vi kommer in hit och skräpar med frön och så.” Skulle SR ha klippt bort just citatet om frön? Eller fäster anklagelser om främlingsfientlighet bättre på enskilda journalister än på SR?

Almestad kritiserar mig för att sakna förslag, vilket brukar vara en invändning endast när man ogillar att ett problem beskrivs. Något som däremot skulle göra det svårare att hitta lösningar vore om fenomenet skildrades på ett felaktigt eller förskönande sätt. Låt mig därför vara tydlig: Detta är till stor del ett segregationsproblem. Social oro i utanförskapsområden märks av på biblioteken, ofta i form av problem med stökiga ungdomar. Det drabbar personal och besökare, och hotar folkbiblioteken som institution.

Det borde även oroa vänstern.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.