Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 20:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/johan-hilton-cecilia-djurberg-missar-kulturjournalistisk-elementa/

Kulturdebatt

Johan Hilton: ”Cecilia Djurberg missar kulturjournalistisk elementa”

”Vikingarna från Helgeland” på Turteatern.
”Vikingarna från Helgeland” på Turteatern. Foto: KlaraG.

Nej, en tipsartikel är inte samma sak som en recension. Johan Hilton svarar Aftonbladets Cecilia Djurberg om ”Vikingarna på Helgeland”.

Johan Hilton
Rätta artikel

I en text i Aftonbladet (6/12) recenserar Cecilia Djurberg Turteaterns föreställning ”Vikingarna på Helgeland” och inleder artikeln med ett påstående om att det finns en gammal oskriven regel för teaterkritiker som hon nu tänker göra ett undantag från. Enligt denna påstådda regel ska en kritiker välja att inte skriva alls om en föreställning är så dålig att det inte finns något gott att säga om den.

Det är första gången jag hör om denna regel och om den överhuvudtaget existerar är det i tät konkurrens det näst dummaste jag läser i Djurbergs text. För varför i all världen skulle en kritiker se det som ett undantag att göra sitt jobb?

Det i särklass dummaste i texten kommer något stycke längre ned, en sorts halvkväden och inlindad anklagelse om att jag skulle ha fallit för Turteaterns pr-apparat med hänvisning till en tipsartikel jag skrivit över tio saker att se fram emot på Stockholms teaterscener i höst.

Jag får väl helt enkelt koka ned det till kulturjournalistisk elementa så att också Djurberg begriper: en tipsartikel är inte samma sak som en recension. En tipsartikel listar det som KAN bli intressant på stadens scener under de kommande månaderna. Att föreställningarna inte ens haft premiär kan ju annars ses som en vink om osäkerheten i det hela, om inte skribenten heter Nostradamus. Och en teaterföljetong i flera delar som är löst baserad på ett Ibsenepos... Kalla mig köpt, det låter skoj. 

I övrigt får jag väl bara gratulera Djurberg till att omsider ha kommit till insikt om att en kritiker också skriver om de dåliga föreställningarna. Kanske finns det hopp om teaterkritiken, trots allt.

Läs mer: ”Vikingarna från Helgeland” kan liknas vid en färgstark kökkenmödding