Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Johan Norberg: Alarmistisk uppgivenhet gör ingen glad

Alf Hornborg skrev den 3/5 en artikel om att ekonomisk polarisering, förödande finanskriser och global uppvärmning visar att nyliberalismens hyllning till världshandels välsignelse inte håller. Nu svarar Johan Norberg på artikeln, författare till ”Framsteg: Tio skäl att se fram emot framtiden”.

Alf Hornborg avfärdar oss som har en optimistisk syn på globaliseringen som några som tror att tekniken kommer ”lösa alla problem” och förnekar alla risker, som risken för finansiell kollaps (trots att undertecknad skrivit en bok och gjort en dokumentärfilm som varnar för just detta). Det liberala försvaret för världshandeln är en ren abstraktion som blundar för reella konsekvenser (DN 5/3).

Ja, om det var så håller jag med om att vi vore lite prilliga. Men min bok ”Framsteg: Tio skäl att se fram emot framtiden”, som han avfärdar, innehåller tvärtom en empirisk redogörelse för globaliseringsepokens effekter på människan.

Bland de som Hornborg underlåter att nämna finns de största sociala och ekonomiska framstegen världen någonsin har skådat. Sedan 1990 har den extrema fattigdomen minskat med två tredjedelar. Trots att världsbefolkningen ökade med mer än 2 miljarder minskade antalet extremt fattiga med 1,25 miljarder, och enligt vänsterekonomen Branko Milanovic minskar den globala ojämlikheten nu för första gången sedan den industriella revolutionen. Andelen analfabeter och andelen barn som dör före fem års ålder har halverats.

Läs mer: Recension av ”Framsteg. Tio skäl att se fram emot framtiden” av Johan Norberg

Hornborg kan argumentera för att detta har skett till priset av allt för stora miljöskador, men att bara låtsas som att det inte finns något positivt som måste vägas mot dem är att göra det lite väl lätt för sig.

Vi har drivmedel och energikällor som kan minimera koldioxidutsläppen och teknik för att dra koldioxid ur atmosfären. Mycket av det är fortfarande väldigt dyrt, så i vilken värld tror Hornborg att chansen är störst att vi tar det i bruk? Den där tekniken och välståndet fortsätter att utvecklas eller i den de inte gör det?

Läs mer: Alf Hornborg: Därför är det inte trovärdigt att påstå att världen blir bättre

Hornborg vill i stället att alla ska minska sin levnadsstandard till Sydafrikas eller Kinas nivå. Men han verkar förstå att det är svårt att få människor att välja fattigdom, så därför väntar han mest in ”undergångens tilltagande sannolikhet”.

Humanekologisk uppgivenhet i sin prydno. Om man kastar bort hammaren ser alla spikar ut som jordens undergång.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.