Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Trollen trånar efter fake news från oppositionen

Flera hånfulla filmer från installationen som snabbt blev virala i motståndskretsar handlade om presidenthustrun Melania Trump.
Flera hånfulla filmer från installationen som snabbt blev virala i motståndskretsar handlade om presidenthustrun Melania Trump. Other: AP Photo/Andrew Harnik

Jonas Thente om virala nyheter i det pågående informationskriget.

Det känns som en evighet av skandaler, övergrepp, vulgariteter och brott mot västerländska demokratiska traditioner sedan, men det var bara fyra veckor sedan president Donald Trump installerades i Vita huset. Flera av de hånfulla filmerna från installationen som snabbt blev virala i motståndskretsar handlade om presidenthustrun Melania. Hur hon genomgående behandlades som skit av sin make.

En av de mest spridda filmerna visar hur hon vansinnigt leende pratar med Donald, men fullständigt slocknar i ansiktet när han vänder sig ifrån henne. Som en automat.

Vänstern skämtade och uppmanade henne att ”blinka två gånger om du vill bli fritagen”.

[Uppdatering 17/2 12.51: I en tidigare version av texten påstod jag att filmen var manipulerad – detta var fel och jag trollade bort mig själv. Av de många manipuleringar som alltid förekommit på sociala medier är denna film inte en. Den är helt autentisk, även om dess autenticitet ifrågasattes när den var som mest viral vilket diskuteras bland annat här. Som om det behövdes fler bekräftelser på att Trump knappast behöver redigeras för att framstå som en extremt obehaglig person.] 

Alla vet att dagens USA är ett slagfält mellan den politiska makten och de oberoende krafter som bevakar den, det vi brukar kalla den tredje statsmakten. Alla kan begripa att den kraftmätningen är giltig för alla demokratiska stater.

I början av februari spreds nyheten att Trumps val till Högsta domstolen, Neil Gorsuch, under skoltiden hade grundat en klubb som kallades ”Fascism Forever”. Källorna var förstås sociala medier. Stor skandal, till dess att mer seriösa medier än till exempel brittiska Daily Mail kunde rapportera att uppgiften plockats ur en fånig årsbok där Gorsuch självironiskt drivit med sitt rykte som konservativ. En gymnasiegrej med andra ord.

Källorna var förstås sociala medier. Stor skandal, till dess att mer seriösa medier än brittiska Daily Mail kunde rapportera att uppgiften plockats ur en fånig årsbok.

Strax efter denna incident beslöt Wikipedias redaktörer att bannlysa The Daily Mail som trovärdig källa för någon av sina uppslagsnotiser. Det var ett inlägg i det pågående informationskriget och en vinst för seriösa medier.

Det senaste cirkuläret i vänsterns sociala mediebubbla – i skrivande stund – är Donald Trumps handslag med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. En vida cirkulerad bild visar hur Trudeau tycks vägra skaka hand med Donald Trump vid deras möte härom dagen.

Internet skrattar. När sociala medier-oppositionen mot Trump sprider något brukar den ju ofta hänvisa till sig själv som ”Internet”: i sig en intressant strategi. Man tillsätter bildtexter i stil med ”Vi är alla Justin Trudeau”, blir viral och rapporteras hos snabbare, vida lästa men mindre tillförlitliga medier som Jezibel, Boingboing och Buzzfeed.

Men bilden är tagen av en fotograf från nyhetsbyrån Reuters, mikrosekunden innan premiärministern upptäcker att presidenten har sträckt ut sin hand.

Vem som helst kan konstatera att den här sortens ”fake news” inte behövs för att kommentera en politisk administration som mest liknar en förskoleklass med kontroll över en marslandning. Vad administrationen däremot behöver är lustiga falsifikat som behandlas som seriösa och vidarepubliceras därför att aktörer i en och samma lilla bubbla okritiskt sväljer sina meningsfränders retweets.

Just nu finns det knappast något viktigare i politiken än att hålla de publicistiska principernas murar intakta. Kickandet av den säkerhetspolitiska rådgivaren Mike Flynn är en triumf för de seriösa mediernas hantering.

På Wall Street Journal har man börjar sparka Trump-kritiska journalister medan Vita husets pressekreterare bjuder in följsamma bloggare till första raden. Donald Trump och hans stab hatar traditionella medier (Washington Post, New York Times, CNN) mest av allt och hade inget hellre sett än att de börjar låta sig dikteras av de sociala mediernas blixtsnabba nyckfullhet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.