Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Kajsa Ekis ­Ekman: Ett uppenbart ­angrepp på demokratin

I tisdags kväll blev det svart i grekiska tv-apparater. I stad efter stad slocknade den statliga tv:n och radion. "Vi var de sista att kunna se på tv", berättar en vän från Lamia.

Lånehajarnas besparingstvång har nu gått så långt att Grekland blivit det enda EU-land utan public service-medier. Borta är nyheter, barnprogram, reportage, debatt!

Detta är i strid med konstitutionen, och ett uppenbart angrepp på demokratin. (Dessutom behöver ett land med 26 procents arbetslöshet knappast fler uppsägningar.) Ursäkterna, som upprepas av internationell press, är oroande i sin banalitet: det var ett slöseri med skattepengar, administrationen var ineffektiv...

Skulle vi ha gått på dessa ursäkter om samma sak hänt här? Om Moderaterna, utan att bry sig om att fråga resten av alliansen, hade stängt av både SVT och SR över natten, sagt upp samtliga anställda och låst ut dem från byggnaden?

Förmodligen hade inte SVT:s vd Eva Hamilton applåderat då. Men nu är det Grekland och hon förklarar sig vara nöjd med beslutet. Nu har man "alla chanser" att bygga något fritt från korruption, säger hon. Det är mer än lovligt naivt. Det här är en maktdemonstration av trojkan och den grekiska eliten.

Nu återstår nämligen endast oligarkernas tv-kanaler i Grekland. De är inte självständiga medier, utan språkrör för byggherrars, redares och oljebaroners intressen. Och när (om) public service startar upp igen, är det inte en vild gissning att högerpartiet kommer att utse de anställda.

Det råder en upphetsad stämning i Aten. De anställda försökte stanna i tv-huset och fortsätta sända, men blev utkastade av polis. Tiotusen­tals samlades utanför huset. Någon sade: snart avskaffar de parlamentet också och säger att det var ett slöseri med skattepengar... Någon tillade: "The coup will not be televised."

Vad vi ser är en ny form av auktoritärt styre, som i stället för att ta kontroll över medierna avskaffar dem. Jag uppmanar alla svenska journalister, och den svenska regeringen, att protestera mot detta angrepp på public service.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.