Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kajsa-ekis-ekman-vem-kan-vilja-att-folk-som-bor-har-inte-lar-sig-svenska/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Kajsa Ekis Ekman: Vem kan vilja att folk som bor här inte lär sig svenska?

Hur mycket behöver underklassen kunna tala? Tillräckligt för att kunna klara ett enklare jobb.

Allt utöver detta – att skriva, förstå nyheter, engagera sig i förening – är onödig lyx som man får lära sig i mån av tid.

De här tankegångarna kommer inte från någon engelsk artonhundratalsgreve. Utan från regeringens nya utredning om sfi, svenska för invandrare. Tror ni att jag överdriver – läs den!

Utredningen heter ”Tid för snabb och flexibel inlärning”. Meningen är att begränsa svenskundervisningen för invandrare. Det ”tar helt enkelt för lång tid” för många att lära sig svenska, och detta är både kostsamt och ineffektivt. Alltså ska reglerna skärpas. Utredningens uppdrag har inte varit att undersöka om, utan hur sfi-undervisningen kan begränsas. Och efter de inledande klyschorna om integration och datorer kommer huvudfrågan: ”Hur mycket svenska ska man kunna för att vara redo för arbetsmarknaden?”

Två år, har de kommit fram till. Två års svenskundervisning räcker. För alla. Alla som kommer hit framöver måste börja läsa svenska det första året och får bara två år på sig. Kärleksinvandrade akademiker likväl som krigsskadade analfabeter med flera barn.

Regeringen vet så klart att alla inte kan lära sig svenska på två år. Nej, utredningen konstaterar mycket riktigt att det är ganska omöjligt. Av dem som har sämst förutsättningar klarar bara 8 procent av hela kursen på två år. Utan vad utredningen säger är att detta inte spelar någon roll. För analfabeter ”bedöms kunna få arbete inom bransch där det endast krävs begränsade svenskkunskaper”. Det vill säga: för att diska behöver du inte kunna stava till demokrati.

Att de som till exempel lider av posttraumatiskt stressyndrom kan behöva mer tid på sig avfärdar utredningen med att i så fall ”riskerar alltför låga ambitioner att cementeras”. Om kvinnor med nyfödda barn kanske inte hinner börja läsa svenska det första året och därför hamnar utanför helt, skriver utredningen kallt att ”utgångspunkten bör vara att båda föräldrarna delar på föräldraledigheten.” Man baxnar – svenska pappor behöver inte stanna hemma mer än två månader, men nyanlända måste tydligen dela lika redan från den första sekunden i Sverige?

Medierna har varit tysta, men sfi-världen är i uppror sedan utredningen kom förra året. I en kommentar skriver tolv rektorer och professorer att förslagen ”inte kan karaktäriseras som genomtänkta forsknings- och erfarenhetsbaserade förslag”, och att ingen forskning pekar på att en tvåårsgräns skulle vara bra för något. Sfi-lärare jag talar med är oroliga: kommer deras elever att kastas ut? Hänvisas till komvux, som varken har kompetens eller resurser att ta hand om dem, eller arbetsförmedlingen, där de ska lära sig söka jobb tillsammans med arbetslösa svenska ekonomer?

Det här kommer att innebära­ att en majoritet av dem som invandrar framöver inte får lära sig ordentlig svenska. Begrunda vad detta får för konsekvenser för samhället. En stor grupp av människor kommer inte att ha en tillräcklig språknivå för att till exempel läsa kontrakt, ta till sig information om fackliga rättigheter, lagar eller dagstidningar. Vad händer med dem? En del blir arbetslösa. En del utnyttjas i svartjobb, luras av landsmän som startat bemanningsföretag och säger att trettio spänn i timmen är en normal lön, klagar du får du gå. En del lyckas ta sig vidare trots brant uppförsbacke.

Jag funderar om och om igen: Vem i hela världen kan vilja att folk som bor här inte lär sig svenska? Självfallet inte de som kommer hit, och inte de som bor här heller, för vad är det för bra med ett samhälle där vi knappt kan prata med varann? Jag kan inte ens föreställa mig att rasister gillar det här, de som alltid klagar över invandrare som inte lär sig svenska. Men för dem som önskar sig en lättmanipulerad underklass är detta förslag guld värt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.