Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Katerina Janouch: ”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta?”

Katerina Janouch.
Katerina Janouch. Foto: Magnus Hallgren

I går publicerade DN Kultur en text av Hynek Pallas som hårt kritiserade ett framträdande av författaren Katerina Janouch i tjeckisk tv. I dag svarar hon på kritiken.

Mejlkorgen fylls med flera meddelanden i minuten. Den absoluta majoriteten uttrycker djup tacksamhet och stöd för att jag har sagt saker som de själva har tänkt och känner. Många skriver att de inte vågar uttrycka sin oro. Deras brev uttrycker varken hat eller rasism, utan bekymmer för Sverige och vår framtid. Samt ilska mot politiker som missköter sina uppdrag. En och annan skribent är kritisk och anklagar mig för alarmism.

En storm har blåst upp som resultat av den intervju jag gjorde i tjeckisk webbteve för några dagar sedan. Bland annat anklagas jag här i DN Kultur för att vara rysk desinformatör och språkrör åt främmande makt. Det är en skrattretande lögn. Dock intressant att det sker i DN som faktiskt pekats ut som en av de medieaktörer som ägnar sig åt att publicera rysk desinformation i Sverige, enligt forskare vid utrikespolitiska institutet, i en uppmärksammad rapport som har rubriken ”Russias strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case”. 

Läs mer: Ny studie: Rysk spridning av falska nyheter i Sverige ökar

Upptakten till stormen om vad man får säga i utländsk media om Sverige är Hynek Pallas, en självutnämnd Tjeckienexpert som lösryckt refererat en intervju med mig på tjeckiska DVTV.

Programledaren Martin Veselovsky frågade bland annat om no go-zoner och brinnande bilar. Jag bekräftade att vi har problem. Att Sverige är ett generöst och välvilligt land men har blivit taget på sängen av 2015 års extrema flyktingvåg. I dag försöker politiker lösa problem med boende och försörjning, en ekvation som inte går ihop. Jag påpekade att de som kommit till Sverige främst är unga män, ett problem i mina ögon.

Att Sverige haft bekymmer med integration och ökade utanförskapsområden har dock inte enbart sin orsak i flyktingströmmarna hösten 2015. Vi har enligt Säpo runt 150 återvändande terrorister i landet. Problem med stenkastning mot blåljuspersonal, granatattacker, samt ökande otrygghet bland kvinnor. BRÅ:s nya rapport visar att var tredje kvinna är rädd i Sverige. Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta över dessa fakta? Halva Sverige borde ut på gator och torg och demonstrera för kvinnors trygghet och frihet.

BRÅ:s nya rapport visar att var tredje kvinna är rädd i Sverige. Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta över dessa fakta?

Jag själv är egentligen ointressant i den här frågan, detta handlar om sakfrågor och verklighet i ett samhälle som är under press. Om vi inte kan diskutera öppet är vi illa ute. Om de som kritiserar politiker beskrivs som rasister, fascister och nazister är jag verkligen livrädd för vad som sker i Sverige.

Vi behöver se nyktert på problem utan att censurera eller svartmåla den som faktiskt berättar att kejsaren ÄR naken. Många människor ser vad som händer i samhället. Till skillnad från andra har jag en plattform att tala från. Den plattformen är jag villig att använda och jag står kvar här, jag tar gärna debatten. Fler borde göra det.

Jag talar utifrån min kärlek till Sverige. Och den man älskar ska man ge tuff kärlek. Välkänt sedan länge i dysfunktionella hem.

Katerina Janouch är journalist och författare.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.