Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Katrine Kielos: Prinsessors kroppar är komplicerad materia

Den Bookerprisbelönade författarinnan Hilary Mantel har jämfört kungligheter med pandor.

De är dyra att bevara och dåligt anpassade för att leva i modern miljö. Men visst är de trevliga att titta på! En del tycker att de är fina, andra tycker synd om dem, hur man än ser det så lever de i en bur. Kvinnliga kungligheter betraktar vi på ett särskilt sätt. Prinsessor och deras kroppar. Det är komplicerad materia.

Prinsessan Madeleine är sexualiserad på ett helt annat sätt än sin äldre syster. I hennes livmoder ligger inte bördan att producera en arvinge. Hon blir objektet. Inte modern. Madeleine är inte bara prinsessa, hon är "världens vackraste prinsessa". Det ser man med all önskvärd tydlighet i Daniel Nyhléns nya bok om Madeleine som i princip är en bok om hennes utseende.

Hon "visar formerna" och "gnistrar glamour och lyx". Hennes sidenklänningar är "bedårande" hennes fjädrar "eleganta". Hennes urringningar blir världsnyheter och unga lumparkillar suktar. Ja, hon är inte bara "världens vackraste" men också "världens sexigaste prinsessa". Nyhlén citerar professionella bedömare som uttrycker sig som om Madeleine vore en häst. Andra länder är avundsjuka på att vi i Sverige har ett så fint exemplar. "Ung och fräsch". En "kunglig smällkaramell". Hon passar lika bra i galaklänningar som i "enklare sommarkjolar från H&M. De fläskkotlettkammade ynglingar som "bländas av prinsessans skönhet" paraderar förbi.

Daniel Nyhlén säger att han vill "ställa de obekväma frågorna" men landar i ett enda utdraget: "Vad har hon på sig?". Det gör vi med kvinnliga kungligheter. Vad har hon på sig? Vad har hon i magen?

När författaren och filmkritikern Hilary Mantel, i en essä i London Review of Books, beskrev den brittiska prinsessan Kate Middleton som någon som verkar ha valts ut till prinsessa eftersom hon knappt tycks existera, blev det ramaskri. Hur vågade hon? Middleton var smärtsamt tunn och helt utan personlighet, skrev Mantel. En klädhängare. Så annorlunda från den Diana som engelsmännen inte kan komma över. Folkets prinsessa hos vilken känslorna spillde över och personligheten pendlade från skolflicka till krigare. Om Madeleines person vet vi också mycket litet. Av Daniel Nyhléns bok lär vi att hennes favoritsysselsättning är shopping men att hon också gillar skidresor och St Tropez.
Hon är dessutom, får vi veta, "en flitig sms-are".

Den brittiska premiärministern gick ut och rasade efter Mantels essä. Så här fick man inte uttala sig om kungligheter, var budskapet från Downing Street 10. Hur vågade Mantel uttrycka sig om Kates kropp och utseende på detta närgångna sätt? dundrade samma kvällstidningar som rapporterar varenda förändring av prinsesskroppen som vore det glaciärerna i Arktis.

Här finns dubbelmoralen.

För Hilary Mantel säger någonstans sanningen: Kungligheter är avelsdjur. Bärare av en blodslinje och därför en ansamling av organ. Det är inte konstigt att vi stirrar.
Men Mantel manar också till försiktighet. Att vi inte ska stirra för mycket. Prinsessan Madeleine har flyttat till New York för att komma undan.

Det gör henne antagligen till den smartaste i kungahuset.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.