Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Kristina Lindquist: Naivitet inför nazismen en lyx för oss med rätt kroppar

Det var måndag och paneldeltagare i Almedalen blev kallade "parasiter, löss och ohyra".  Ämnet på Sveriges radios scen vid Donnerska huset var Svenskarnas parti (SvP), och under debattens gång fick Hanif Bali (M) och Victoria Kawesa (Fi) ta emot hot om våld.

"Varför går ni inte upp på scenen och avbryter lögnarna med några rediga käftsmällar?" skrev en medlem i Svenska Motståndsrörelsen (SMR) på Twitter till meningsfränder i publiken.

Om någon har glömt vilka det handlar om: SvP bildades som Folkfronten i ruinerna efter Nationalsocialistisk front och är ett nazistiskt parti som vill avskaffa demokratin. Fyra av tio riksdagskandidater är dömda för brott, enligt en granskning från Aftonbladet. SMR är en militant nazistisk organisation som bland annat låg bakom den våldsamma attacken i Kärrtorp i december.

Mot denna bakgrund väljer Ekochefen Anne Lagercrantz att påminna om att "även nazister har yttrandefrihet." Jo, det är tråkigt och allvarligt att det händer, säger hon. Och bloggar sedan tydligt om "oacceptabla hot", vilket är bra. Icke desto mindre är nazisters yttrandefrihet tydligen relevant i ett inslag om hot mot Sveriges radios gäster. Känslan av naiv surrealism förstärks av frågan från P1:s reporter: "Varför fick inte Svenskarnas parti vara med på scenen i paneldiskussionen?"

Har Sveriges radio ingen aning om vilka de har att göra med?

Hot mot person är en polissak oavsett avsändare, kan man invända. Och därmed missa den intima koppling mellan ideologi och våld som är en realitet i nazistiska grupperingar. När SvP (som första nazistiska parti) i lördags spred hat från Almedalsscenen är det teorin, när de hotar och misshandlar är det praktiken. Frågan är dessutom vad polisen egentligen gör. Eric Rönnegård, före detta polisintendent, skrev i vintras att nedprioriteringen av hatbrottsarbetet det senaste decenniet tycks ha gett de svenska nazisterna ökat handlingsutrymme. (Dagens juridik 15/1)

I grunden är nazister som SvP och SMR givetvis ett hot mot hela samhället. Men kanske är det lätt för den som inte faller inom deras direkta hatradie att klä konkreta hot till ett abstrakt resonemang om yttrandefrihet; sådan naivitet är en lyx för oss med rätt kroppar.
Under tiden går vänner och kolleger med fel hårfärger och namn runt i Visby och är rädda.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.