Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

”Låt inte makten och medierna bestämma bilden av Syrien”

Stillbild från videon ”Two minutes for Syria”, producerad av Abounaddara.
Stillbild från videon ”Two minutes for Syria”, producerad av Abounaddara.

Upprop. Den politiska makten tillåts skapa skildringen av samhället, och medieindustrin profiterar på den. Det skriver det syriska filmkollektivet Abounaddara i ett upprop som i dag publiceras i flera internationella tidningar.

Våren 2011 reste sig syrierna mot en diktatur som ärvts från en tidigare epok. Skolbarn skrev ”Kejsaren är naken” på väggarna. Ungdomar strömmade ut på gatorna och de sociala medierna fylldes med krav på värdighet och frihet. Medborgare från alla samhällsnivåer drömde om ett liv i harmoni med omvärlden. Man kunde känna längtan efter de universella demokratiska idealen, som fick kraft också av det syriska samhällets demografiska omställning. Detta uppdagade ett helt vanligt samhälle, oändligt långt från de vålnader regimen frammanade och från de som siade om en ”civilisationernas kamp”.

Resten är, som det heter, historia. Bashar al-Assad blockerade medierna och släppte sedan lös sin militär mot revolterande medborgare han beskrev som ”bakterier”. Från sina fängelser frigav han de jihadister som nu leder de mest tongivande islamistiska miliserna och som kämpar för att utplåna revolutionens sekulära understödjare. Hans attacker mot byar och städer har varit skoningslösa och inbegripit stridsvagnar, flygplan, raketer, oljefatsbomber och kemiska vapen. På det viset har han gjort sitt bästa för att hindra det syriska samhället från att befria sig självt från den regim av förmyndarskap som grundades av hans far efter en kupp 1970.

Men hur kommer det sig att mediebilden av det syriska samhället misslyckas med att representera dess sociodemografiska verklighet, för att i stället upprepa regimens berättelser och pratet om civilisationernas kamp? Varför får al-Assad, trots att han anklagas för krigsförbrytelser, stå där i kostym som en gentleman – och framställa sig själv som ett alternativ till de ”svärmar” av flyktingar och horder av jihadister som det syriska samhället i övrigt reduceras till?

Dessa är de frågor som upptar oss syriska filmskapare som är engagerade i vår revolution, men det är också frågor som berör medborgare i resten av världen. En regim har föresatt sig att systematiskt förstöra sitt samhälle inför bevakande medier, som förmedlar bilder av detta övergrepp mer eller mindre i direktsändning. Och statsöverhuvudet har världens alla bildskärmar till sitt förfogande när han försvarar sin hållning och kablar ut en bild av värdighet – alltmedan hans hundratusentals offer förnekas den rätten.

Skärmarna som bestämmer det offentliga och privata livet har, med andra ord, speglat en kriminell stats åsikter i åratal. Här ser vi banaliseringen av ondskan, och den är desto lömskare eftersom den inte medföljer en rasistisk ideologi, som under Tredje riket, utan snarare sker i namn av den ljumma sympati som har blivit en sorts universell religion.

För att inte låta de stackars syrierna dö i fullständig tystnad anses det rimligt att uppvisa deras misshandlade, förnedrade kroppar. Tv:s kanaler återsänder de bilder som både offer och bödlar postar på Youtube med skilda syften – offren för att de vädjar om hjälp; bödlarna för att underblåsa terror. Med förhoppning om att uppnå massiva publiksiffror investerar medieindustrin omedelbart i produktionen av dessa sensationella bilder. De kan lita på inhyrda filmare, som har den dubbla fördelen av att vara både duktiga infödda och kunna höja publiksiffrorna för en billig peng. Det var så en europeisk kanal producerade dokumentärfilmen ”Syria self-portrait”, som reducerar det syriska samhället till de förnedrade kroppar man kan se på Youtube.

Ingen tycks bekymra sig om denna dubbla attack på mänsklig värdighet och syriernas rätt till självbestämmande. Ingen kommission eller visningsnämnd eller mediekritiker har ännu kommenterat den skamlösa exponeringen av syriernas mördade kroppar – något som hade varit otänkbart om offren hade varit amerikaner, fransmän eller belgare.

Detta innebär en av två saker: antingen gäller inte längre det ”inneboende värdet hos alla medlemmar av människosläktet”, i vilket fall förordet till FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna bör revideras på lämpligt sätt; eller också förstår inte människosläktet att det har dragits ner i ett träsk av den medieindustri som bär det yttersta ansvaret för dessa bilder.

Det är svårt för oss, som släpats ner i detta träsk, att bedöma vilket av dessa två antaganden som är korrekt. Därför riktar vi nu en uppmaning till världens alla medborgare: Tiden har kommit att ta till konstens, filmens och journalistikens vapen för att försvara samhället, tillåta det att skapa sin egen självbild, och hålla den utom maktens räckhåll. Balansen måste skiftas till förmån för rätten att bestämma sin egen självbild utifrån principen om mänsklig värdighet och rätten till självbestämmande. Medieindustrin kan inte längre tillåtas att utifrån intressena hos en stat eller annonsörerna av vitvaror profitera på hur man skildrar ett mänskligt samhälle.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.