Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Låt inte Nya Tider bli martyrer för åsiktsfriheten

Lena Andersson.
Lena Andersson. Other: FANNI OLIN DAHL / TT

Just nu tillåts den lilla tidskriften Nya Tider styra allas våra tankar och vårt beteende, och bli martyrer för åsiktsfriheten. Det är en maktposition som ingen bör ha och som ingen bör ge dem, men jag befarar att det är vad som håller på att ske.

139 författarkollegor har skrivit på ett upprop om att de inte kommer att delta på Bok & Bibliotek i Göteborg i september, ifall mässan inte tvingar bort utställaren Nya Tider. Det sorgliga i sammanhanget är att ett upprop av det slaget oavsiktligt ger sken av att de som inte skrivit på har en tvetydig hållning till nationalistiska idéer.

Så är inte fallet. Det går utmärkt att vara svuren motståndare till en ideologi men befinna sig på samma torg som dess representanter. Att delta på bokmässan är givetvis inte att legitimera högerextremism. En sådan rumslig beröringsskräck är ohållbar i en demokrati.

Under alla år jag har varit på bokmässan har där funnits åsiktsriktningar företrädda som jag motarbetar och definitivt inte vill ge ökat inflytande i samhället. Så kommer det att vara även i år. I en frihetlig demokrati finns helt enkelt uppfattningar som man inte accepterar, men man får stå ut med dem. Det är inte genom luften värderingar smittar.

Läs mer:

• Författare i upprop mot Bokmässan

• Peter Englund: Bokmässeledningen resonerar fyrkantigt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.