Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Linus Larsson: Razzia mot gårdagens huvudvärk

I skrivande stund har ett dygn gått sedan razzian mot The Pirate Bay. Ännu ligger världens mest berömda piratsajt nere. Ingen bör bli förvånad om den strax poppar upp igen, för under dess elvaåriga historia har den stått emot husrannsakningar, avklippta uppkopplingar och juridiska hot.

Men även om detta skulle visa sig vara slutet så är frågan om ens filmbranschen ser det som någon större seger.

Det är länge sedan The Pirate Bay var branschens största huvudvärk. I dag talar de hellre om de illegala sajterna med strömmad film, inte den klassiska, krångligare fildelningen som bygger på nedladdning.

Mycket riktigt ingick Swefilmer, som strömmar film utan tillåtelse, när film-, musik- och tv-bolag nyligen drog Bredbandsbolaget inför rätta för att tvinga fram en blockering av ett antal webbplatser. Kravet andas desperation. Klart är att de är livrädda för piratströmningen, mycket räddare än de är för gamla Pirate Bay.

Om sagan om den svenska piratsajten nu är över, men om dess fildelare bara söker sig vidare mot Swefilmer, så är tisdagens razzia en rejäl pyrrhusseger.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.