Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/lisa-irenius-svd-vill-forsoka-forsta-inte-normalisera-extrema-asikter/

Kulturdebatt

Lisa Irenius: SvD vill försöka förstå – inte ”normalisera” extrema åsikter

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius. Foto: Pontus Lundahl/TT

Samtiden präglas av en övertro på samtal med högerextremister, skrev Brit Stakston (DN 3/4). Ett av hennes exempel var en artikelserie i Svenska Dagbladet. Här replikerar SvD:s kulturchef Lisa Irenius. 

Rätta artikel

Jag förstår Brit Stakstons oro för ”det ständiga förstärkandet av de mest extrema och fientliga rösterna”. I sociala och alternativa medier får polariserande uttalanden stor spridning, och etablerade medier rapporterar också ofta om mer eller mindre extrema åsikter och personer och de reaktioner de väcker.

Men det är nu inte detta som får Brit Stakston att skriva ett inlägg i DN Kultur (3/4). Nej, det är bland annat att SvD Kultur har tagit initiativet att tala med personer som spelar en roll i det uppskruvade debattklimatet, i stället för att skriva om dem. Att försöka tränga djupare än lösryckta, extrema uttalanden och ställa frågor om hur dessa personer själva ser på sin roll och på samhället, och vad som egentligen driver dem. 

Ambitionen med SvD:s artikelserie är heller inte att tala med ”de mest extrema”, utan att från olika perspektiv belysa den polariserade debatten. I serien ställer dramatikern Stina Oscarson både öppna och kritiska frågor – i nästa del möter hon till exempel en omstridd feministisk debattör. Det handlar om att försöka förstå, vilket inte är samma sak som att hålla med eller ”normalisera”.

Att föra öppna samtal som syftar till förståelse och kunskap utan att därför bli okritiska är en svår konst, och ibland kan det bli fel. Men jag tror att det är ett misstag att som Stakston kategoriskt avfärda olika försök som syftar till att ge en större allmänhet möjlighet till inblickar i hur personer med andra åsikter än vad man själv har resonerar. Och jag tror att hon underskattar läsarnas förmåga att bilda sig en egen uppfattning.

Hon kritiserar också sajten Sverigepratar.se, som folkbildningsaktörer står bakom, som låter personer med skilda politiska uppfattningar chatta med varandra. Varför är det så provocerande?

Stakston menar samtidigt att det är bra att människor försöker förstå och närma sig ”oliksinnade” – men bara när detta sker i vardagen. Frågan är dock hur många i Sverige som i dag får tillfälle att i sin vardag samtala med personer som har helt andra erfarenheter och uppfattningar än de själva.  

Hon får det till att det går ”en rak linje mellan ropen på fler samtal” och elitförakt och idéer om åsiktskorridorer. Hon bemödar sig dock inte om att förklara hur.

Själv tror jag att det är en större risk för spridning av elitförakt och föreställningar om åsiktskorridorer när man à la Stakston urskiljningslöst avfärdar olika initiativ till samtal, och misstänkliggör dem genom att sätta in dem i ett sammanhang av en ”högerextrem torktumlare”.

Hur medier och enskilda medborgare ska förhålla sig till en alltmer polariserad debatt är en viktig diskussion, som skulle må bra av en mer ödmjuk och prövande inställning. 

Lisa Irenius är kulturchef på Svenska Dagbladet

Läs mer: Samtiden präglas av en övertro på samtal med högerextremister