Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Magnus Carlbring: Håll dikten fri från kommersiell korruption

Björn Wiman önskar – apropå Mercedes och Karin Boye – i sin söndagskrönika att poesin skulle brukas mer i kommersiella sammanhang. Wiman tycks dessutom mena att eftersom poesin kan ”i enkel form gestalta livets avgörande frågor” så är poeter ytterst lämpade för att skriva säljtexter.

Nej, Wiman. Det finns en anledning till att man blir poet, och inte copywriter. Där finns ett frihetsincitament som gör dikten omöjlig att återbruka kommersiellt. Följderna av en sammanblandning av copytext och diktstrof blir katastrofala. Dikten blir urvattnad, tappar sin trovärdighet.

Vi måste hålla dikten fri från kommersiell korruption: litteraturens avgörande roll i samtiden är – det är sant – att gestalta svåra livsfrågor och genomlysa tillvaron. Om den samtidigt ska springa i marknadens fållor – då dör dikten.

Om det är så ärofullt att försöka höja reklamtextens status, då kunde andra skrivande personer ägna sig åt det lika gärna. Varför just poeter?

Poesin är skadskjuten nog som det är, och kidnappas den på det här viset, riskerar den att evaporera fullständigt. Vi som ägnar oss åt yrket – sysslan, begäret, behovet – att dikta, vet hur kringskuret det är. Det är hart när omöjligt att försörja sig på att dikta. Väldigt få poeter kör Mercedes Benz.

Ändå. Poesin överlever, det måste den. Men för att diktens trovärdighet och unicitet ska bibehållas måste den stå fri från missbruk i säljtexter. I dikten finns det också någonting otvunget och – är det där knuten ligger? – farligt: dess absoluta frihet. Vi skriver vad vi vill. Ni kan aldrig surra oss vid kommersialismens mast; vår flagg är friare än så. Jag hoppas verkligen inte att Ekelöf och andra återbrukas på liknande sätt som Boye: diktarnas dröjande blickar och ord kring en alltid lika orolig samtid, varför skulle det användas för att sälja prylar?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.