Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Den goda viljan räcker inte när det krävs jurister för att få ut dokumenten

Maria Schottenius om kyrkohandboken.

Kyrkohandboksstriden når i dag nya höjder. Det senaste är att kyrkomusikern Gustav Natt och Dag och hans juridiska ombud fått rätt i fighten mot Kyrkostyrelsen.

Svenska kyrkans överklagandenämnd gav styrelsen bakläxa och professor Folke Bohlins expertutlåtande, som i det längsta hållits hemligt, till och med från andra experter i remissgruppen, är nu ute i friska luften. Helt bisarrt att det skulle behövas en kantor i Laholm plus en advokat för att ordna detta, men Kyrkostyrelsen envisades tills överklagandenämnden slet papperet ur händerna på dem. Bohlin föreslår en ”grundlig revision”, vilket möjligen kan vara anledningen till att ingen fått se texten. Omtag var (tyvärr) det sista som Kyrkostyrelsen önskade.

De musikexperter som anlitats har diskvalificerat arbetet. Lars Åberg skrev i Kyrkomusikernas tidning i december 2013 att han inte kunde ställa sig bakom förslaget ”eftersom arbetet med musiken skett i alltför stor brådska”.

Karin Nelson, som i höstas hoppade av revisionsgruppen på grund av att hon inte fick läsa Folke Bohlins utlåtande, skriver i Kyrkans tidning (9/2 2017) att ”prestige har fått styra arbetet”. Hennes ersättare Johannes Landgren har i likhet med Karin Nelson föreslagit att den nya Kyrkohandboken ska formas som ett tillägg till 1986 års Kyrkohandbok. Jag, och många fler, håller med. Det är den smartaste och mest och diplomatiska lösningen på hela det här spektaklet.

Att spela ut musikexperterna mot varandra istället för att lyssna på vad de säger är inte konstruktivt.

Biskop Esbjörn Hagberg, ordförande i revisionsgruppen, beklagar i ett svar i Kyrkans Tidning (11/2 2017) att Karin Nelson ”inte har tilltro till beslutfattares och handläggares goda vilja”.

Den goda viljan räcker inte, Esbjörn Hagberg, när det krävs juristhjälp för att få ut ett dokument från detta Fort Knox.

Och att spela ut musikexperterna mot varandra i stället för att lyssna på vad de säger är inte konstruktivt. De tycker ju samma sak: Tillägg.

Dessutom har Pressenheten beställt en medieanalys för att undersöka hur Kyrkohandboken har behandlats i medierna. Det är också en märklig prioritering att mitt under pågående kris lägga resurser på att se hur projektet tar sig ut i media i stället för att ta itu med sakfrågorna som kritiken gäller.

Men det brukar finnas en fördel med det mesta. Och kan Kyrkostyrelsen nu svälja förtreten med att dokumentet blev offentligt, kanske man kan använda Överklagandenämndens utslag för att få styr på processen.

Tidigare texter om kyrkohandboken.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.