Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Kungen kan hindra det onödiga bygget av Nobel Center

Det tänkta Nobel-centret.
Det tänkta Nobel-centret. Foto: -

Som vanligt när det gäller huvudlösa byggprojekt i centrala Stockholm vaknar människor sent. Ofta för sent. Som till exempel när det gällde Klarakvarteren och Slussen. Stockholmarna får betala dyrt för sin saktfärdighet och överdrivna tilltro till kommunpolitiker, som vill ”göra avtryck”.

Det fullständigt onödiga bygget av Nobel Center, som ett antal personer med Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, och Jan Valeskog (S), exploateringsnämndens ordförande, i spetsen, vill tränga in på Blasieholmen rycker allt närmare. Genomförandebeslut klubbades igenom i exploateringsnämnden på torsdagskvällen den 10 mars och godkännande av detaljplan fattas i dag.

Arrogansen är stor även om kritiken börjat ta form. Remissinstans efter remissinstans har sagt nej. Statens Fastighetsverk, Skönhetsrådet är några av de tyngre. Och i artiklarna skärps tonen.

Svenska Dagbladet publicerade torsdagen 10/3 en artikel av bland andra Olle Granath och Inga-Britt Ahlenius, som gick hårt åt förslaget: ”häpnadsväckande” och ”tondövt” där ”stora kulturmiljömässiga värden står på spel” och nämner den nya vetenskapsstaden i Hagaområdet som en lämplig plats.

Även utomlands kan man läsa om oron för att Nobel Center ska bli verklighet. Le Monde publicerade den 1/3 en artikel som kritiserar planerna ingående. Arkitektoniskt – huset saboterar harmonin i den gamla bebyggelsen – och innehållsmässigt. Vad är det för fel att dela ut priset i Konserthuset och hålla festen i Stadshuset? Skribent är det forna pressrådet i Bryssel, Paris, London och Berlin, Gösta Grassman.

Kritikerna har rätt. Vad är poängen med huset, mer än att Wallenbergägda Grand Hôtel vill ha konferenslokaler i närheten?

Det borde vara uteslutet att förstöra balansen mellan de två byggnadsklenoderna i hjärtat av Stockholm. Slottet och Nationalmuseum, vackra, korresponderande byggnadsverk på var sin sida om vattenspegeln. Proportionerna skulle bli helt förryckta om man tryckte en ny stor låda i änden på Nationalmuseum och dessutom blockerade för tillbyggnad av museet för all framtid.

Det är Kungen som ska dela ut Nobelpriset och Nobelfesten är en privat tillställning. Hans kollega i London, prins Charles, har ett omfattande engagemang i kulturarvsfrågor.

Ingenting i konstitutionen hindrar kungen från att säga, ”Nej, jag delar inte ut priset i den byggnaden, som förfular och snedvrider intrycket av Slottet och Nationalmuseum.” I så fall kommer Nobel Center inte att byggas. Så frågan är: Vad tycker Kungen?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.