Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Med stora drönare kommer ett stort ansvar

Årets julklapp?
Årets julklapp? Foto: Murdo MacLeod

I slutet av november meddelar Handelns utredningsinstitut vilken som blir årets julklapp. Har vi otur är svaret drönare.

Den federala luftfartsmyndigheten FAA i USA har gjort skräckprognosen att det till jul kommer att säljas en miljon drönare enbart i Amerika. Då talar vi dessutom bara om de som säljs för privat bruk, samtidigt som allt fler företag vill använda drönare i kommersiella syften, till exempel för transport av varor.

Den nya rikemansleksaken krymper luftrummet, vilket har medfört störningar på så väl flygplatser som vid räddningsarbete i skogsbränder när hobbyflygare sveper in med sina quadcopters.

Sajten Slate sammanfattar det väl i en artikel: ”Av samma anledning som du inte skulle ge din alkoholiserade farbror en flaska whisky i julklapp ska du inte ge flygande föremål till barn eller andra personer som inte kan hantera det.”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.