Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Mest muslimer offer för Islamiska staten

Debatt. ”Islam är världens näst största religion, med miljarder anhängare – och just muslimer har varit de största offren för IS våld”, skriver Evin Ismail.

I texten ”Politik snarare än religion som lockar unga till IS” (DN 23/12) försöker Stefan Arvidsson i en arrogant och självhävdande ton skriva in mig i en islamfientlig diskurs genom att hävda att jag skulle mena att det är religion som lockar unga till IS.

Jag har aldrig påstått att IS skulle vara en religiös rörelse – eller att det skulle finnas religiösa aspekter i dess lockelse.

I min text (SvD 14/12) beskriver jag IS ideologi som en totalitär rörelse som har vuxit fram och etablerat sig under de senaste tre åren. Världsreligionen islam är som bekant något äldre än de senaste tre åren. Jag skriver även om rapporteringen om att IS nu tros döda barn med Downs syndrom – tror Arvidsson på fullaste allvar att detta har stöd i islam?

Det allvarligaste i Arvidssons vantolkning av min text är att jag är tydlig med att det faktiskt inte är strävan efter att vara en hängiven muslim som lockar – utan att studier visar att det snarare verkar finnas en stark aspekt av att vilja döda och dö.

Islam är världens näst största religion, med miljarder anhängare – och just muslimer har varit de största offren för IS våld. IS anser nämligen att alla som inte delar deras ideologi är otrogna och förtjänar att dö. Att döda muslimer är vad de dagligen gör i Syrien och Irak. IS vantolkar religiösa texter och har egna ideologer (se till exempel al-adnani) som förser rörelsen med hemmasnickrade nya teorier – detta är en självklarhet.

Den svenska debatten skulle må bra av att röra sig bort från självklarheterna och att bekräfta extremisternas världsbild, till en fördjupad förståelse för de nya extremistiska ideologierna som växer fram. Arvidssons intellektuella tillkortakommande ligger i att han läser min text och tolkar IS ideologi som islam, detta är okonstruktivt och riskerar att gå extremisternas ärenden.

Läs mer: Stefan Arvidsson: Politik snarare än religion som lockar unga till IS

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.