Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Mona Masri: Våldet är en global pandemi

En splittrad rörelse som spårat ur – eller en livsviktig kraft med mångfalden som styrka? DN bad sex skribenter sätta ner foten i feminismens viktigaste sakfrågor.

Första slaget kommer sällan på första dejten. Första slaget i en nära relation föregås i stället ofta av en längre period av psykologisk nedbrytning, en långsam förflyttning av gränser.

Drygt var fjärde kvinna som utsätts för våld i Sverige uppger att förövaren är en närstående man, visar siffror från BRÅ. Enligt en ny EU-undersökning har var femte kvinna inom EU blivit utsatt för våld av sin partner eller ex-partner. Globalt har var tredje kvinna utsatts för våld, inklusive sexuellt våld, i vissa länder är siffran så hög som 70 procent. När WHO beskriver våld mot kvinnor använder de ordet pandemi. Pandemi: en sjukdom som sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.

Kampen är verklig.

Samtidigt är den här typen av brott ett av de minst polisanmälda. Av någon förvriden anledning, låt oss kalla den för patriarkatet, skuldbeläggs kvinnor som blir våldtagna och misshandlade i större utsträckning än andra brottsoffer. Vad hade du på dig, vad gjorde du för att provocera honom, du borde kanske inte ha sagt så?

Här i USA har ett aktuellt fall skapat debatt. En kväll 2010 trotsade Marissa Alexanders våldsamma make sitt besöksförbud. Bara nio dagar tidigare hade hon fött deras gemensamma barn, nu undrade han om han verkligen var pappa till barnet, tänk så hade hon varit otrogen? Bråk utbröt, slag utdelades. Hon tog fram en pistol och sköt mot en vägg, ett varningsskott i självförsvar, hävdade hon i rätten. Men juryn trodde henne inte. Hon dömdes till tjugo års fängelse i samma delstat som friat män när de i "självförsvar" har skjutit ihjäl obeväpnade svarta tonårspojkar. Vad krävs för att en misshandlad kvinnas rädsla ska tas på allvar?

Kvinnan som står vid sin mans sida oavsett omständigheter är ett livsfarligt ideal som återfinns hos såväl Charles Dickens som i den urbana popen där hon kallas för en "ride or die chick". Men all statistik visar att en man som slår kommer att slå igen. Telefonnumret till den nationella Kvinnofridslinjen är 020-50 50 50.

Mona Masri
(f. 1985) är journalist och medarbetare i DN kultur

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.