Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Nu växer drömmen om den goda stenåldern

Årets kärleksfullaste julbudskap är hämtat från stenåldern. Samtidigt som SVT:s jul­kalender om Barna Hedenhös slår tittarrekord växer intresset för stenålderns kultur och samhälle. Sista avsnittet på julafton.

"Tänk om jag levt på stenåldern i stället. Då skulle min familj ha hållit ihop och gjort allt tillsammans. Precis som familjen Hedenhös", säger elvaåriga Stella i "Barna Hedenhös uppfinner julen".

Stellas pappa jobbar dygnet runt med att bygga en rymdraket, piskad av en osympatisk statsminister som driver arbetslinjen så hårt att hans dotter ser ut att få fira julen ensam. Ställföreträdande förälder blir en farmor som är måttligt förtjust i att behöva offra sin "egentid".

"Usch för allt gammalt! Hurra för framtiden!" utbrister den tyranniske landsfadern medan Stella drömmer om umgänge, Hedenhöskramar och andra forntida sedvänjor. Framtiden, vet alla som följt Stellas tidsresa, är en känslokall vuxendröm. För att återuppfinna kärleken krävs urmänniskor i djurpälsar.

– Grundidén är att vi har en del att lära av stenåldern. I alla fall den stenålder som vi presenterar i kalendern. Och att vi genom familjen Hedenhös ögon får titta på vår egen tid, säger Jonathan Sjöberg, som har hyllats för sitt manus som han har skrivit och regisserat tillsammans med Oskar Mellander.

Nutidens ensamhet, övertidsarbete, hierarkier och arbetsdelning kontrasteras mot stenålderns gemenskap, fritid, jämlikhet och mångsyssleri. Verklighetens motsvarighet till Hedenhösarna invandrade till Sverige först för 12 000 år sedan och hade hunnit skaffa sig en mycket mer modern livsstil än sina förfäder på savannen. Men som blekta metaforer för mänsklighetens långa historia fram till bofastheten ger Hedenhösarna ändå en avgjort mer positiv bild av stenåldern än 1500-talsfilosofen Thomas Hobbes karakteristik av livet i naturtillståndet som "ensamt, fattigt, otrevligt, brutalt och kort".

– När man läser om stenåldern är det väldigt mycket gissningar. Det vi tog fasta på var att man levde ihop i familj och bestämde saker tillsammans. Tittar man på gravarna ser det väldigt jämlikt ut. Även i kvinnors gravar hittar man jaktvapen och det verkar inte ha funnits några hövdingar som har ägt en massa saker och bestämt över andra, säger Jonathan Sjöberg.

I serien är det Knota och inte Ben som rattar raketen. De viktiga besluten fattas inte av husfar, utan i familjeråd. Samtidigt är Hedenhösarna inte mer väsensskilda från vår tid än att Ben lyckas göra tv-karriär medan Knota lockas att bli chef.

– Just Hedenhösarna är fröet till den människa vi är i dag. De är upptäckare och uppfinnare och strävar framåt. De är inte så olika oss i grunden, men i vår tid har denna utveckling kanske gått för långt. Vi tänker väldigt mycket på morgondagen, på vår karriär, på att samla ihop pengar. Vi lämnar våra barn på dagis och i skolan i flera timmar och det är ingenting vi egentligen tycker är konstigt. Jag tycker att dagisreformen är jätteviktig för jämställdheten så som samhället ser ut i dag, men är det bara vettigt att vara ifrån varandra hela dagarna? säger Jonathan Sjöberg som själv blev förälder mitt under inspelningen.

2,9 miljoner tittare såg premiären av "Barna Hedenhös uppfinner julen". Det är 10 procent fler än tittarna till premiäravsnittet av fjolårets dittills populäraste kalender och även efterföljande avsnitt ligger högre än "Mysteriet på Greveholm".

Ett möjligt tittarrekord för en välgjord julkalender kanske inte ska tas som intäkt för att en tredjedel av Sveriges befolkning söker kontakt med sin inre jägare och samlare. Nu är det några år sedan hälsoguruer lanserade stenålderskosten och några decennier sedan Jean M Auels grottfolkserotik höjde temperaturen i 80-talets pojk- och flickrum. Men stenåldersromantiken avtar knappast heller. Dagens lika populära stenåldersberättelse för barn och unga är Michelle Pavers "Vargbröder", som handlar om tolvåriga Torak i Europas frusna skogar strax före jordbruksrevolutionen.

Verklighetens Naturhistoriska riksmuseum är också mer välbesökt än julkalenderns. Där kan man i den nya Cosmonovafilmen "Istidens jättar" se vindpinade nomader jaga mammutar, tillverka verktyg och samlas till allsång runt elden. En trappa upp visas "Djuret människan", en ny utställning som inbjuder till reflektion över oss hominider som biologiska varelser: "Kan du hoppa lika långt som en hare? Kan du hänga lika länge som en apa?"

Nja, för att klara av utställningens rent fysiska utmaningar behöver man kanske ha levt mer som John Durant, långhårig ordförande i stenålderssällskapet "Paleo NYC" och författare till nyutkomna "The paleo manifesto", en bok som försöker anpassa stenåldersmänniskans livsstil till det moderna samhället.

Det finns det fler som försöker göra. Bara i år kom fyra nya böcker på svenska om stenålderns mathållning. I kokboken "Stenålderskost" varnar den danske kökschefen Thomas Rode Andersen för att låta barnen fastna i "sockerträsket" och poserar på bilder där han tillagar ett överkört rådjur över öppen eld. De strängaste paleoprofeterna skulle givetvis också underkänna Barna Hedenhös stenålderskost: på tok för mycket mjölk.

Även 5:2-dieten, som har synts på löpsedlar, i tidningsbilagor och dominerat boktopplistorna under året som gått, hämtar inspiration från paleolitiska tidsåldern. 5:2 med dess schemalagda korttidsfasta är den dåliga jaktlyckan som social konstruktion.

Samtidigt är rådande hälsotrend bara en av de faktorer som underblåser stenåldersromantiken. En författare som bidragit till intresset är Lasse Berg, som med sina böcker om Sanfolket i Kalahari har populariserat den nya forskningen om mänsklighetens ursprung i Afrika. Här blir stenåldersmänniskan också bärare av en annan samhällsidé.

– Hela den här jaktmytologin där stenålderns hanar tog hem bytet till tacksamma honor som bara väntar på sin andel av kött och spermier har torpederats ganska effektivt av modern forskning. Vi var väldigt jämlika, vi drog omkring i samarbetande grupper som delade på mat och sysslor, säger Lasse Berg.

Efter andra världskriget blev det vanligt att framställa människan som en i grunden individualistisk, aggressiv och revirhävdande varelse, frambringad ur ett socialdarwinistiskt mörker där starkast överlever. Men under vår långa evolution, sedan vi för 2,7 miljoner år sedan började använda stenverktyg, fram till dess att våra direkta förfäder lämnade Afrika för 60 000 år sedan, finns inga fynd som tyder på krig. Inga inslagna skallar. Inga spjut i bröstkorgar.

– Den nya synen är att vi har varit en otroligt social varelse. Evolutionsbiologiskt är det inte särskilt smart att vara aggressiv. Det var den som var snäll, kunde inordna sig i en grupp och gjorde så att andra hjälpte honom eller henne, som fick vidarebefordra sina gener. Vi har en inbyggd avsky i oss mot stöddiga människor och folk som ska styra och ställa över andra, säger Lasse Berg.

I vår kommer hans tredje och avslutande bok om mänsklighetens utveckling, "Ut ur Kalahari". Den handlar om de senaste 50 åren i mänsklighetens historia, det evolutionära dygnets sista sekund, då människan precis som julkalenderns Stella har blivit mer ensam.

– När jag säger att människan har genomgått en revolution de senaste 50 åren handlar det just om ensamheten. Det nya inte bara på Söder i Stockholm, utan över hela världen i dag, långt ut i Bihars byar i Indien, är att varje människa måste skaffa sig sin egen identitet och bli sin egen lyckas smed. Därmed blir vi också ensammare, på gott och ont, förklarar han.

Ska Stella få dansa runt granen i glädje och gamman? Ska Hedenhösarna lyckas baxa sitt uråldriga kärleksbudskap in i vår tid av julstressade mödrar och utshoppade tomtefäder? Återstår att se i morgon, då julen firas till minne av Kristi förfäder.

Några stenålderstecken i tiden

Sista delen av tv-julkalendern "Barna Hedenhös upp­finner julen" visas i morgon. Alla delar finns på SVT Play.

Bertil Almqvists böcker om Barna Hedenhös har kommit ut i nyupplagor på Bonnier Carlsen och Urax förlag.

Den tredje och avslutande boken i Lasse Bergs serie om mänsklighetens ursprung och historia, "Ut ur Kalahari", ges ut av Ordfront den 28 mars.

Michelle Pavers serie "Vargbröder" utspelar sig i norra Europas frusna skogar strax innan jordbruksrevolutionen. De sex böckerna har sålts till 30 länder och Ridley Scott har köpt ­filmrättigheterna.

Nya Cosmonovafilmen "Istidens jättar" skildrar bland annat mammutjagande nomader. Naturhistoriska riksmuseet kommer eventuellt att få ta över Hedenhösarnas rymdraket som just nu står i SVT:s entré.

I år har det kommit ut fyra nya böcker om stenålderskost på svenska och ytterligare en är på väg. Bland dem märks kokboken "Sten­ålderskost" av Thomas Rode Andersen och den mer teoretiska "Paleo – stenålderskost" av Robb Wolf.

I augusti i år handlade alla de tre översta böckerna på Adlibris topplista om stenåldersinspirerade 5:2-dieten.

Bilderboken "Kälda och älgen" från i fjol är en stämningsmättad berättelse om en nomadflicka som söker sin egen väg i ett älgjagande sten­ålderssamhälle.

Även stenåldersträning har blivit ett ­begrepp. Triatleten Jonas Colting rekommenderar "primalpromenader" i skogen med trädklättring, stocklyftning och kast av tunga stenar.

"The paleo manifesto" är skriven av John Durant, ordförande i stenålderssällskapet Paleo NYC och omtalad för att ha en frysbox full med inälvsmat i sovrummet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.