Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Och ni kallar mig främling

Pooneh Rohi
Pooneh Rohi Foto: Hannes Holmström

Jag är en ofrivillig svensk. Jag har inget val. Detta är mitt land, detta är mitt språk.

Det här är mina gester, mina idéer och mina tankar. Utan Sverige är jag hemlös. Jag kan inte välja, kan inte byta. Är för gammal och oböjlig. Och ändå kallar ni mig för främling varje gång ni talar om dem som ni i stället borde kalla vid deras rätta namn: rasister.

Jag har tömt mig på innehåll och fyllt på med svenskhet. Jag har suddat ut mitt första språk och ristat in ert. Jag har tänkt om och ändrat smak, bytt om till svenska plagg. Jag förhandlade fram ett annat jag när jag märkte att det andra var ogynnsamt. Böjde min mun till nya ljud. Jag tömde. Och fyllde på igen. Nu talar jag språket som ger brödet, för att citera Athena Farrokhzad. Nu talar jag språket som är värt priset för att förråda min mor, för att citera Farrokhzad.

Och ni kallar mig för främling.

Rasism eller främlingsfientlighet. Det finns ord med historia, ord som för tanken till sånt vi sa att vi aldrig skulle glömma. Och sen finns det nya ord som de kan fylla med ett nytt innehåll: en bild av en man med välkammat hår och välstruken skjorta, ett utsträckt pekfinger som anger främlingen ibland oss.

Jag är den främling som de kan vara fientliga mot. Jag är den hink som de kan hulka mot. Jag är den slagpåse som de kan svinga sitt järnrör mot.

Jag representerar. Jag är alla de som ser ut som mig, medan du är du. Så jag avväpnar med ett leende och en vänlig blick. Är trevlig och friktionslös, artig och skötsam. Har inte råd att tränga mig i kön, leva på a-kassa och gå mot rött. Har inte råd att vara sur. Har inte råd att vara sträv. Jag representerar. För att min rätt till ett stycke jord är ifrågasatt.

Det stod en man vid ett podium. Han skriver melodier vi alla nynnar och texter vi alla kan. Passet i hans hand vittnar om att också hans rätt till denna bit jord är ifrågasatt.

Och liksom han visar jag upp mitt certifikat genom mitt korrigerade sätt och mitt språk som klingar som ditt.

Och du kallar mig främling.

Pooneh Rohi debuterade tidigare i år med romanen ”Araben”.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.