Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Ola Andersson: Att hävda att vi inte kan ta emot flyktingarna är parodiskt

”Att Sverige är tillräckligt rikt och har tillräckligt mycket plats för att ta emot flyktingar råder det ingen tvekan om”, skriver Ola Andersson.
”Att Sverige är tillräckligt rikt och har tillräckligt mycket plats för att ta emot flyktingar råder det ingen tvekan om”, skriver Ola Andersson. Foto: Peter Hoelstad

”Vi skulle kunna visa solidaritet om vi ville. I stället har vi valt att anamma SD:s syn på saken”, skriver Ola Andersson.

Ibland går det undan. För arton månader sedan hånades de som ansåg att Sverigedemokraterna hade rätt att uttrycka sin åsikt för att felcitera Voltaire. I dag tillhör 306 av riksdagens 349 ledamöter partier som står bakom den restriktiva flyktingpolitik Sverigedemokraterna efterlyste. Bara Centern och Vänsterpartiet står kvar vid sin tidigare ståndpunkt.

För arton månader sedan hade vi en statsminister som talade om Sverige som en humanitär stormakt och att vi behöver öppna våra hjärtan för människor i nöd. I dag har vi en statsminister som säger att det är omöjligt. Det går bara inte.

Foto:  Jonas Lindkvist	Flyktingmottagning i Ursvik. Foto: Jonas Lindkvist

Hur är det egentligen med den saken? Enligt Världsbanken hade Sverige förra året världens femte högsta BNP per person. Per medborgare räknat finns bara fyra länder som är rikare än Sverige: Qatar, Norge, Australien och Danmark.

Det betyder inte att vår ekonomi är störst. Sverige har plats tjugo på listan över världens största ekonomier. Tyskland är världens fjärde största ekonomi, trots att de bara ligger på fjortonde plats på listan över länder med hög BNP per capita.

Varför? För att de är fler. Tysklands befolkning är mer än åtta gånger större än Sveriges, på en yta som bara är fyra femtedelar av Sveriges. Om Sverige vore lika tätt befolkat som Tyskland skulle det rymmas 94 miljoner människor här.

Vore vi lika tätbefolkade som Holland skulle det rymmas strax över 200 miljoner innanför Sveriges gränser. Vore vi lika tätbefolkade som vårt grannland Danmark skulle vi vara 53 miljoner i Sverige. Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder.

Att bristen på befolkning är det största problemet i stora delar av Sverige vet vi alla. Kommunalråden i Norrlands inland tackar knappast sin lyckliga stjärna för sina kommuners stora ytor per invånare.

Kommunalråden i Norrlands inland tackar knappast sin lyckliga stjärna för sina kommuners stora ytor per invånare.

De tätast befolkade delarna av Sverige har den starkaste ekonomin. Det är i Stockholms län, Skåne län och Västra Götalands län ekonomin är starkast. Och om hela Sverige var lika tätbefolkat som Stockholms län skulle Sverige ha den största befolkningen i Europa: 137 miljoner invånare.

Tittar vi enbart på städer är bilden den samma. Hur den bebyggda ytan i våra städer faktiskt breder ut sig, oberoende av kommungränser, och hur många invånare dessa områden har kallas tätortsstatistik och redovisas var femte år av statistiska centralbyrån. Den senaste statistiken är från 2010.

Foto:  Christine Olsson/TTTätbebyggt Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Malmö är den mest tätbefolkade tätorten, tätt följd av Stockholm. Om alla Sveriges tjugo största städer var lika tätbefolkade som Malmö skulle de rymma ytterligare en miljon invånare, utan att bli större till ytan. Det skulle räcka med att de var lika tätbebyggda som Malmö.

Hur eftersträvansvärt detta än må vara, så kanske vi kan vara överens om att det vore bättre om syrier, irakier och andra asylsökande slapp fly för sina liv och kunde bo kvar i Aleppo och Mosul. Detta är Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt och flyktingarna själva troligen helt överens om. Men ingen av dem råder över den saken.

Att däremot hävda att vi i ett av världens rikaste länder, som är ett av de mest glesbefolkade i Europa, under inga omständigheter kan ta emot 150.000 flyktingar per år är däremot parodiskt. Är det så kan det inte betyda annat än att vi har en statsapparat oförmögen att hantera alla oväntade situationer.

Asylsökande utanför Migrationsverkets lokaler i Jägersro. Foto: Daniel Nilsson

Kan vi inte uppbåda resurser för att hantera detta, vad klarar vi då av? Vad händer om något verkligt allvarligt inträffar, en miljökatastrof, naturkatastrof eller ett krig? Klarar vi ens ett högst sannolikt krisscenario?

Riksbankschefen och chefen för Finansinspektionen har den senaste tiden gått över från att vifta med varningsflagg till att låta som flyglarm inför risken att den svenska bostadsbubblan spricker. Ändå tycks inget kunna förmå regeringen att överge den syn på bostadsmarknaden som gynnar de stora aktörer som skor sig på bostadsbristen och de höga priser som den resulterar i.

Det värsta som kan hända om vi tar emot asylsökande i den omfattning vi gjort hittills är att vi får betala några kronor mer i skatt under några år. De rotavdrag till villaägare och bostadsrättsinnehavare som kostade oss femton miljarder år 2013 kanske måste avskaffas. Är det en systemkollaps?

Ingen svensk medborgares hälsa eller säkerhet äventyras av att vi tar emot flyktingar. Om bostadsbubblan spricker kommer det däremot att få allvarliga konsekvenser för stora delar av Sveriges befolkning. Att inte ingripa mot de risker bostadsmarknaden utsätter Sverige för är vårdslöst. Att ta emot flyktingar är en investering.

Brist på beredskap är en förklaring, men ingen ursäkt. Att Sverige är tillräckligt rikt och har tillräckligt mycket plats för att ta emot flyktingar råder det ingen tvekan om. Vi skulle kunna visa solidaritet om vi ville. I stället har vi valt att anamma Sverigedemokraternas syn på saken.

Fler debattinlägg. Flyktingsituationen och Sverige
Fördjupning. Flyktingsituationen
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.