Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Ola Larsmo: Ingen Dante ska släppas inom Gävles stadsportar, tycker M

I ett hörn av skrivbordslådan hittar jag den till sist: en svart knapp med den gula texten I AM SALMAN RUSHDIE. Den är från 1990-talets början, och det som då hänt var något oerhört: en författare hade av ett annat lands regering dömts till döden för en roman. Hans japanske översättare mördades och hans norske förläggare William Nygaard utsattes för ett mordförsök i sitt hem.

Vi var många som bar den där knappen, i en sorts dyster konspiration. Vi ville helt enkelt vara alltför många för dem som ville döda författare.

De förföljda författarna har alltid funnits – ungefär en tredjedel av nobelpristagarna, från Mann till Müller, från Undset till Solsjenitsyn, har hotats, fängslats eller tvingats i exil – men frågan blev nu akut. Till Rushdies och andras stöd skapades det så kallade Författarparlamentet, som utifrån en inspirerad föreläsning av Jacques Derrida inrättade de första fristäderna.

De som sätter ord på vad andra tänker är alltid punktmarkerade av totalitära makter: nu skulle några av dem kunna få skydd, så som Dante en gång sökt skydd i Ravenna.
Sedan dess har systemet genomgått många förändringar. I dag är det större än någonsin, med fyrtio Fristäder världen över. Man erbjuder sig att bli värd under två år till en författare i ­omedelbart behov av skydd, i ett lika enkelt som effektivt system som administreras av stiftelsen ICORN i Stavanger med hjälp av PEN.

En stad – inte en stat – tar emot en författare som får skriva utan att leva under mordhot, och som inte sällan blir en dynamisk närvaro i stadens kulturliv. Man är under de två åren inte asylsökande, utan gäst.

Sverige var tidigt med, men halkade under några år efter grannländerna Norge och Danmark. I dag har Norge tolv städer, Sverige åtta. Men fler är på väg in i systemet.
Under de fem år jag varit ordförande i Svenska PEN har hotbilden mot författare, journalister, bildkonstnärer och musiker gradvis blivit allt värre. Det är ingen hemlighet att yttrandefrihetens tak tycks sänkas successivt världen över. Men överallt finns ändå dessa modiga människor som törs skriva och säga högt vad många tycker.

Nu ska Gävle som första svenska fristad ta emot en hotad bildkonstnär och därigenom göra en pionjärinsats för att vidga frihetens rum. Och där kom motreaktionen även i Sverige.

Tidigare har Sverigedemokraterna lämnat in en kommun­motion om att Uppsala skulle sluta vara Fristad. Nu är det de lokala moderaterna i Gävle som går ett steg längre. Lyckas de kan de sänka Fristadssystemet i hela Sverige.

Som Expressens Karin Olsson påtalat drar de nu sin egen kommun inför förvaltningsdomstolen, i syfte att få det demokratiskt fattade beslutet upphävt. Till en början sade sig Gävles moderater baxna inför en kommunal kostnad på cirka 300.000 kronor om året. Men nu har det blivit en principiell fråga för dem. Ingen Dante ska släppas inom Gävles stadsportar.

Man har kanske inte så stora möjligheter att lyckas, då hela åtta kommuner tidigare ansett att det är inom kommunallagens gränser att skydda en hotad gäst. Men Gävle­moderaterna skjuter in sig på en teknikalitet: saken har inte formellt prövats. Försvaret av det fria ordet – i alla fall andras fria ord – ryms enligt dem inte i det kommunala uppdraget. Vad de syftar till är inget mindre än att försöka olagligförklara hela Fristads­systemet och utpeka åtta kommuner som lagbrytare. Är de framgångsrika blir följderna helt enkelt katastrofala. Systemet måste upphävas i väntan på en lagändring. En dörr till ett liv i säkerhet stängs.

Jag har bara en sak att säga: Tvi, mitt herrskap. Tvi!

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.