Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Ola Söderholm: Att referera till sexualitet och kapitalism gör knappast någon till DDR-förespråkare

Hynek Pallas skriver att jag far med osanning i min iver att framställa DDR som ett sexliberalt paradis, apropå att ETC intervjuat mig om ett segment i min podcast ”Februaripodden”.

Pallas kallar mig ignorant, men är själv så ointresserad av att ta reda på vad jag refererar till att han inte orkat lyssna på podden, utan nöjer sig med att skriva utifrån ETC:s korta ”hallå där”-intervju.

Om han lyssnat hade han märkt att jag och min kollega Jonatan Unge är komiker. ”Februaripodden” är ett projekt där vi ur ett sociologiskt och kulturhistoriskt perspektiv skämtar om sexualitet i allmänhet och impotens i synnerhet. Genren är alltså humor, inte opinionsbildning eller samhällsdebatt.

Med detta sagt så existerar forskningen jag hänvisar till i DDR-avsnittet och det rör sig inte, som Pallas antyder, om kommunistpropaganda utan om forskning som gjorts efter murens fall.

Jag kan rekommendera den amerikanska historikern Dagmar Herzogs essä från 2008, ”East Germany’s sexual evolution”, för en sammanfattning. Hon tar också upp hur sexualitetskulturen i DDR skilde sig markant från övriga östblocksländer som i mycket större utsträckning präglades av ”socialist machismo”, apropå att Pallas refererar till sin familjs tjeckoslovakiska erfarenhet.

Poängen med att göra avsnittet var att fundera över vad som händer med synen på sex, intimitet och kroppen i ett samhälle som saknar eller i alla fall i betydligt mindre utsträckning har reklam, kommers och privat konkurrens. Sexualitet och kapitalism är ett brett forskningsfält och att referera till den forskningen är knappast något som gör en till DDR-förespråkare. Men tack ändå, snälla Hynek, för att du informerade mig och läsarna om att Östtyskland var en diktatur.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.