Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Olle Wästberg: Så kan vi rätt förstå Donald Trump för att minska missnöjet i Sverige

Newt Gingrichs nya bok ”Understanding Trump” är en ren propagandaskrift från Trumplägret. Just därför är det viktigt att läsa den. Bara så kan vi förstå hur Sverige ska undvika att hamna i den situation som USA nu befinner sig i, skriver Olle Wästberg.

Skandalerna visslar i Washington. Donald Trump finns nästan vare dag på första sidan i all världens tidningar. Det allmänna förtroendet för Trump i USA sjunker till rekordnivåer.

Samtidigt visar opinionsundersökningar att de som röstade på honom i huvudsak är nöjda och att om valet mellan Donald Trump och Hillary Clinton hade hållits i dag skulle resultatet troligen ha blivit detsamma.

Läs mer: Timothy Snyder: Donald Trump längtar till det fasansfulla 1930-talet

Trump sitter sannolikt kvar. Det är naturligtvis möjligt att utredningen om Rysslandskontakterna gräver fram något brottsligt som skulle kunna leda till en riksrättsprocess. Omdömeslöshet och misstag räcker dock inte. Ett misstroendevotum i svenska riksdagen handlar om att ledamöter inte har förtroende för en minister. I USA är processen rättslig och kräver ett brott för att kunna inledas.

Även de som var negativa till Donald Trump och ifrågasatte hans omdöme har blivit överraskade av hans agerande som president. Hur kan detta fortgå? Hur ska vi förstå att Trump kan sitta kvar och kanske till och med ställa upp för omval 2020?

USA – om kriser kommer – har både lägre analysförmåga och mindre kapacitet att fatta övervägda beslut.

Nyss kom boken om hur vi ska förstå Trump, Newt Gingrichs ”Understanding Trump”. Gingrich är doktor i historia, har skrivit drygt tio böcker, varav flera romaner. Men främst är han politiker. Under Clintonåren var Newt Gingrich republikansk majoritetsledare i representanthuset och arbetade framgångsrikt på att lägga krokben för Bill Clinton. 2012 gjorde han ett misslyckat försök att bli republikansk presidentkandidat. I 2016 års val var han en av de främsta förespråkarna för Donald Trump. Boken har förord av presidentsonen Eric Trump, som beskriver Newt Gingrich som en vän till familjen.

”Understanding Trump” är en propagandaskrift, men just därför av värde. Väldigt lite som propagerar för Trump publiceras. Den leder dessutom till tankar om hur vi i Sverige ska kunna undvika att hamna i en den situation som USA nu befinner sig i.

Vad Gingrich skriver är att Trumps relativa framgångar – han blev ju vald trots att Hillary Clinton fick närmare tre miljoner fler röster – inte berodde på hans åsikter, utan på hans stil. Trump är unik genom att vara den ende president någonsin som aldrig tidigare varit folkvald eller varit general.

Denna totala brist på politisk erfarenhet är märkligt nog grunden för hans väljarstöd. Hans väljare vill ha någon som aldrig varit involverad i ”Washington”. Det går inte att följa och analysera honom som en vanlig politiker.

Läs mer: Historien om Vita husets mörka eminens

Gingrich menar att hela Trumps karriär visar att han anser det vara viktigare att agera snabbt än att försöka undvika misstag. Det är något vi nu ser dagliga exempel på. ”Hans presidentskap är ett work in progress” – därför har inte Trump något tydligt program. Det är oklart vad han vill åstadkomma och vad han kommer att föreslå. Osäkerheten är total.

Trump är inte en finansman från Manhattan, utan en byggare från Queens, hävdar Gingrich. Han vill med det säga att Trump bottnar i värderingar och erfarenheter hos vanliga amerikaner. Det är en klar överdrift. Trumps far var stor fastighetsägare och efterlämnade ett imperium värt många miljoner dollar.

Trump var tv-kändis, främst genom programmet ”The Apprentice” där unga med företagsambitioner prövades och nästan varje program slutade med ”You’re fired!” Det bidrog både till att många kunde identifiera Trump med viss handlingskraft och till att han bättre än någon annan presidentkandidat klarat att manipulera medier. Trump bedrev den billigaste primärvalskampanjen i modern tid och spenderade i valkampanjen en bråkdel av vad Hillary Clinton gjorde av med. Tv-kanalerna ville ständigt ha med Trump och hans drastiska uttalanden skapade rubriker. Reklamköpare i amerikansk tv betalar för hur många som sett deras inslag. Eftersom Trump drar tittare, och därmed inkomster, ger tv-medierna honom plats.

Genom sina morgontweets dominerar Trump fortfarande medierna. Han behöver dock inte de traditionella medierna för att nå sina anhängare. På Twitter har han fler än 35 miljoner följare (själv följer han 45 personer). Det gör att han kan kommunicera direkt med väljarna. Vilket också skrämmer åtskilliga republikanska kongressledamöter. Inom ett halvår börjar de lokala primärvalen inför valet till representanthuset 2018. Trumpkritiska republikaner vet att de sannolikt kommer att få motkandidater som håller på Trump och att Trump kommer att stödja opponenterna.

Newt Gingrich framhäver en hel del av Trumps vulgära drag som ett sätt att tala direkt till väljarna. Det är typiskt, menar Gingrich, att Trump beställer McDonald's-måltider på flygplanet. Men att det var Trumps privata plan, det nämner han inte.

Donald Trump har inget tydligt politiskt program. Hans åsikter kan variera från en dag till en annan och beror på inför vilken församling han talar. Det har alltid varit typiskt Trump. Han ser varje situation som ett försäljningsmoment, inte som ett sätt att föra fram något som är sant eller betydelsefullt.

Den enda gång jag själv träffat Donald Trump var på en privat tillställning i början av 2000-talet. Som Sveriges officielle representant i New York hade jag en svensk flagga på kavajslaget. Trump dunkade mig i ryggen och sa: ”I have Swedish roots”. Dessa "svenska rötter" var dock en ren lögn. Hans far och farfar kom från Tyskland, började bygga billiga bostäder i Queens för nyinvandrade. När sedan vågen av judiska flyktingar från Tyskland kom, var det en nackdel att vara tysk hyresvärd. Så pappan hittade på att han var svensk, inte tysk. Detta upprepade Trump glatt. Det borde vara ointressant att försöka ställa sig in hos en svensk generalkonsul, men för Trump är varenda kontakt en försäljning.

Den allra viktigaste meningen i ”Understanding Trump” lyder: ”Trump förstod att de flesta amerikaner ansåg att de inte blev lyssnade på”. Det stämmer också med en undersökning för några månader sedan där 80 procent av Trumpväljarna menade att kritik av Trump var angrepp på ”sådana som jag”.

Det här bör vi lära av i Sverige. I den statliga Demokratiutredningen kunde vi visa att bara 20 procent av svenskarna anser att de har något inflytande mellan valen.

Sverige har dessutom ytterst långt mellan valen. Knappast i något annat land har människor chans att rösta enbart vart fjärde år. I USA kan man gå till lokala val i november varje år.

I USA är det få som röstar. Undersökningarna visar ju att en helt överväldigande majoritet av amerikanerna anser att Trump gör ett dåligt jobb. Men Trump valdes av enbart 26 procent av väljarna. Närmare 50 procent stannade hemma.

I Sverige har vi högt valdeltagande. Men när en så stor grupp väljare känner sig utanför innebär det betydande risker för att populister kan ta grepp över politiken. Svaret måste vara reformer som ger medborgarna en löpande möjlighet att göra sina röster hörda också mellan valen.

Trumps centrala budskap i valrörelsen var att han skulle ”drain the swamp”. Washington beskrevs som ett träsk, som han skulle dränera. I och med att Trump hela tiden angrips av de etablerade politikerna och medierna framstår kritiken som en bekräftelse på att han inte accepteras av eliten i Washington.

Demokraterna hade i Hillary Clinton en kandidat som personifierade etablissemanget. Och Hillary Clinton viktigaste misstag var när hon kallade Trumps anhängare för ”deplorables” (eländiga) och ”irredeemable” (hopplösa).

Newt Gingrich skriver att Trumpadministrationens viktigaste uppgift är att börja varje dag med att välta borden i Washington. Det är otvivelaktigt något den uppnår. Inslaget av anti-elitism tilltalar många amerikaner.

I Sverige har förtroendet för regering och riksdag rasat ner i källaren. Vi har i Sverige allt färre förtroendevalda och klyftan mellan väljare och valda ökar. Partierna blir allt mer elitiserade och centralstyrda; bara 34 procent av dem som är partimedlemmar anser att de har något inflytande i sitt parti. En Ipsos-mätning visar att 43 procent av svenskarna instämmer i påståendet ”Jag önskar att Sverige var mer som förr”. Det öppnar för ”Make Sweden great again!”.

Donald Trump har som president hittills inte fått igenom några viktiga förändringar i politiken – om man bortser från att produktionen av fossila bränslen ökar och att Parisavtalet övergivits. Men effekten av hans presidentskap är att trösklarna sänkts för att uttrycka fördomar och grovheter. Antalet hatbrott har ökat drastiskt.

När Newt Gingrich skriver att Trump nu gör att ”vi äntligen blir av med big-government liberalism från Lyndon Johnsons tid” är det sant. I Vita husets och departementens korridorer ekar det tomt. Den nya administrationen har fått många att lämna och man har varken haft förmågan eller viljan att fylla de tomma positionerna. Allra tydligast är detta på utrikesdepartementet – illustrerat av att Sverige under minst ett år kommer att vara utan amerikansk ambassadör. Trump gör en poäng av det och säger att det visar att det inte behövs så många byråkrater.

I praktiken innebär detta att USA – om kriser kommer – har både lägre analysförmåga och mindre kapacitet att fatta övervägda beslut. Mycket kommer att hänga på presidentens omedelbara reaktioner. Detta är ett av flera skäl till att krigsriskerna ökat med Trump.

Newt Gingrich utgår från att Donald Trump kommer att bli omnominerad 2020 och kunna sitta som president till 2024.

Det är en skräckinjagande framtid.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.