Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

PEN:s arbete för yttrandefrihet i Turkiet fortsätter utan avbrott

Debatt. PEN svarar Elfriede Jelinek.

I sin artikel om det tilltagande förtrycket i Turkiet i spåren av kuppförsöket skriver Elfriede Jelinek att hon ingenting hört från Internationella PEN (DN 12/8). Men det räcker med att kasta en blick på organisationens hemsida för att se hur mycket PEN engagerat sig i det som sker i Turkiet – nu och under årens lopp.

Styrkan hos en organisation som PEN bygger på att vi är ett författarnätverk som spänner över hela världen – från Nobelpristagare till unga, nya röster, från läsare till utgivare och publicister. De använder sina röster för att försvara andra kolleger som tystas världen över. Det var vad Elfriede Jelinek gjorde i sin artikel – hon använde sin position för att kasta ljus över de brott mot yttrandefriheten som just nu begås I Turkiet.

Det är just på grund av detta engagemang hos våra medlemmar som PEN International och olika nationella center under flera decennier kunnat sprida kunskap om situationen i Turkiet och stödja demokratiröster. Under årens lopp har vi dokumenterat brott mot yttrandefriheten och försvarat utsatta författare i landet.

Redan 1985 besökte Harold Pinter och Arthur Miller Turkiet som representanter för PEN under kampanjen mot tortyr i landets fängelser. 2007 förde PEN en envis kamp för att de ansvariga för mordet på den turk-armeniske redaktören och PEN-medlemmen Hrant Dink skulle ställas inför rätta. 2005 arbetade vi till stöd för de åtalade författarna Orhan Pamuk och Elif Shafak. 2012 ledde PEN en officiell delegation som besökte Turkiet för att protestera mot de nya lagar som tystade författare, förläggare, översättare och journalister. 2015 gav vi ut rapporten ”Surveillance secrecy and self-censorship new digital freedom challenges in Turkey” som dokumenterade hur regeringen ströp den fria debatten på nätet i spåren av protesterna i Geziparken i Istanbul. Under 2016 organiserades samtal mellan Turkiska PEN och Kurdiska PEN – och PEN:s arbete i Turkiet fortsätter utan avbrott.

Efter den misslyckade statskuppen den 15 juli infördes ett undantagstillstånd av regeringen vilket följdes av en attack mot yttrandefriheten i landet och en markant ökning av antalet kränkningar av de mänskliga rättigheterna. PEN International har noga dokumenterat skeendet. Mer än 23.000 människor har gripits, 82.000 har stängts av från sina arbeten eller avskedats, inklusive 59 journalister. 132 mediaföretag och 29 förlag har stängts och vi får ständiga rapporter om övergrepp mot dem som fängslats.

PEN International har krävt att yttrandefriheten respekteras under undantagstillståndet. Vi har tydligt sagt att regeringen har rätt att undersöka vilka som begått brott under kuppförsöket – vilket dock inte ger dem rätt att krossa föreningsrätten, yttrandefriheten och andra medborgerliga rättigheter. Var dag får vi nu nya belägg för gripanden, avstängningar och förföljelse av oppositionella – vilka verkar vara den främsta måltavlan för regeringens tillämpning av undantagstillståndet. Alla inser att detta är oacceptabelt.

PEN har offentligt krävt att president Erdogan respekterar yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna följer de åtaganden hans land förbundit sig till genom att skriva under olika internationella överenskommelser. Denna petition har undertecknats av hundratals mer eller mindre kända PEN-medlemmar.

PEN International är en organisation till försvar för yttrandefriheten och vi står för vad vi gör. Vi välkomnar all sorts debatt och diskussion om hur detta arbete utförs. Samtidigt fortsätter arbetet vad gäller situationen i Turkiet med samma kraft som tidigare.

Förra veckan var PEN International gäster hos den turkiska journalistförbundet. Vårt budskap var detsamma som tidigare: Yttrandefriheten är det öppna samhällets grundval och där denna rättighet kränks följer andra övergrepp med automatik.

Läs mer: De som godtyckligt gripits i Turkiet måste släppas fria

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.