Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Per Ankersjö: Klimatsmart att bygga höga hus

Nästa gång ni hör en politiker presentera planer på ett högt hus ska ni ställa er själva frågan: Vad symboliserar det, egentligen?

Enligt Ola Andersson (DN 15/1) är den underliggande orsaken att kommunpolitiker i allmänhet har höga hus-feber och att Stockholmspolitiker i synnerhet vämjs vid att Sveriges högsta hus ligger i Malmö. I egenskap av den Stockholmspolitiker som pratat mest om höga hus under de senaste åren är det dock lika bra att ni får höra den egentliga anledningen från mig.

Höga hus är ett bra alternativ i Stockholm eftersom vi ska bygga 140.000 bostäder till och med år 2030 – samtidigt som vi värnar stadens grönområden och tar hänsyn till alla juridiska, fysiska och politiska begränsningar som finns.

Av Stockholms yta består 46 procent av grönytor, hälften av marken är således inte byggbar från första början. Sedan tillkommer restriktioner som buller, Brommas flygsäkerhetszon, strandskyddsområden, kulturskyddsområden, rekreationsanläggningar etcetera. Som om inte det vore nog överklagas 40 procent av alla projekt i Stockholm, varav många faller bort, eftersom få personer i vår vackra stad välkomnar nya grannar inpå just deras knut.

Men mer än så, vi vill också bygga bostäder och kontor i klimatsmarta lägen för att minska Stockholms miljöpåverkan. Alltså, centralt och nära kollektivtrafik så att stockholmarna inte ska vara beroende av bilen utan kan ta sig runt till fots, på cykel eller med kollektivtrafik.
Denna hållbarhetsdimension innebär att vi måste utnyttja den fulla bostadspotentialen på de få klimatsmarta platser där det också går att bygga, givet ovanstående restriktioner, om inte kombinationen bostadsplaner och miljösatsningar ska vara tomt prat. Detta nödvändiggör högre hus än dagens förhärskande fem våningar eftersom höga hus, byggda med kvartersstadens struktur, är tätare än Stockholms innerstad.

Så där har ni den egentliga anledningen – höga hus möjliggör för fler personer att bo tätt på miljövänliga platser.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.