Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Rasistiska inslag i Pippi-filmer bortklippta

Pippi i skottgluggen.
Pippi i skottgluggen. Foto: Jan Collsiöö

Sveriges Television har tagit beslutet att skära – varsamt, ska tilläggas – i teveserien "Här kommer Pippi Långstrump" från 1969, som i december kommer i en restaurerad dvd-utgåva.

Pippis pappa är numera bara "kung" i Söderhavet, och ytterligare en scen med rasistiskt inslag har klippts bort.

Givetvis har SVT stöd av Saltkråkan, företaget som innehar rättigheterna efter Astrid Lindgren.

Ska gamla barnböcker, barnfilmer och barnteveserier visas obearbetade och okommenterade, även om de reproducerar fördomar som är djupt kränkande för många?
Nej, säger jag, som ser att vi alltid har rensat ut sånt som blivit alltför ålderdomligt, alltför obehagligt. Särskilt i barnkulturen, som alltid går en osäker balansgång mellan konst och uppfostran. Det mesta av forna tiders antisemitism har till exempel försvunnit efter hand.

Som tur är.

Å andra sidan: vill vi ha en värld där vi stryker och censurerar i historien, för att den ska stämma med nutidens ideal? Det finns stora problem med den attityden. Dels, givetvis, för att rättrådiga historierevisionister tenderar att bli överentusiastiska och stryka alldeles för mycket. Dels för att historien blir obegriplig om vi förtiger dess otäcka inslag.

Så det vill jag inte heller.

Den här situationen börjar bli allt vanligare, och leder oftast till infekterade debatter där man antingen anklagas för att vara en okänslig, bakåtsträvande rasist eller en bokbålsivrare som är beredd att kasta bort all historia. Vilket de flesta av oss inte är.

Alltså är det dags för en tredje väg, för oss som vill ha kvar klassikerna men slippa de värsta fördomarna. Ja, ibland måste vi faktiskt få stryka, precis som SVT gör just nu. Men det ska verkligen inte ske ofta, och aldrig okommenterat. Varje gång behöver vi hissa varningsflagg, så att ingenting stympas i onödan.

Vi ska ha kvar vår historia. Men varenda liten läskig detalj behöver faktiskt inte alltid vara med i alla upplagor.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.