Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Rasistiska partier lever av konkurrens mellan människor

Jag tackar Fredrik Segerfeldt för svaret på min artikel om fascism (DN 30/10). Tyvärr är hans svar skrivet i en vulgär och uppskruvad ton, med vilda anklagelser om Berlinmur och proletariatets diktatur, vilket gör att sakfrågorna kommer i skymundan.

Men det mest förvånande är att Segerfeldt inte alls tycks veta vad kapitalism är. Han menar att dess ideologi är liberalism. Jag undrar om Segerfeldt någonsin varit på en aktiestämma? Det är knappast liberalismens principer som avhandlas där, utan pengar.

Kapitalismen har ingen ideologi. Dess grundprincip är att göra vinst. Detta kan ta sig olika uttryck: tidvis en friare konkurrens, tidvis imperialism, tidvis statsunderstödd oligarki eller vampyrkapitalism som i 1990-talets Ryssland. På 1930-talet, av rädsla för bolsjevikerna, valde stora delar av det europeiska industrikapitalet att stödja fascismen. Fascismens kultur, som uppstod då, är helt omöjlig att förstå utan denna komponent. Poängen med min text är att så är det inte i dag. Dagens fascism har inte stöd av kapitalet.

Precis som Segerfeldt mycket riktigt säger, vill kapitalet i dag inte ha stängda gränser, utan fri rörlighet för arbetskraft. Segerfeldts feltänk är att detta skulle vara antirasism: han skriver att ”liberaler tycker att människans fria rörlighet över nationsgränser är antirasismens kärna.” I själva verket är det ingen ädel människokärlek som ligger bakom, utan det ligger i kapitalets intresse att löntagare ska åka från plats till plats och konkurrera med varandra. Ingenjör mot ingenjör, diskare mot diskare, ner till människor som tigger. Med allt sämre skyddsnät upplever många människor att de befinner sig i ett ändlöst ”Hunger Games” där vissa drar slutsatsen: det är vi mot dem. Vad rasistiska partier gör är att skapa ideologi av denna konkurrens.

Jag försöker ge en delförklaring. Europas koloniala historia, partiernas organisationsförmåga, kriget mot terrorismen och inte minst känslor spelar också viktiga roller.

Men att säga, såsom Segerfeldt, att inget i samtiden förklarar rasistiska partiers uppgång är en mycket underlig syn. De beror enligt honom helt enkelt på att det finns sådana partier nu! Samma tes upprepas på DN:s ledarsida (3/11). Och om det vore så att Sverige var ett land fullt med rasister som bara väntade på ett parti, förklaras då nazismen också med att Tyskland alltid var fullt av antisemiter som bara väntade på ett parti? Det är inte bara en historielös, utan en samtidslös analys.

När vi nu åter ser vissa trevare från högern och industrikapitalet att närma sig SD, är frågan hur en sådan syntes skulle se ut i dag. Stängda gränser kommer kapitalet inte att acceptera. Däremot kan kapitalet tjäna på åtgärder som trycker ner migranter ytterligare, så att de blir än billigare att anställa. Där vi får ett formaliserat klassamhälle bestående av medborgare, permanent uppehållstillstånd, tillfälligt, EU-pass och papperslös.

Det ligger i alla löntagares intresse att motverka en sådan utveckling. Ingen tjänar på detta. Oavsett vad vi tycker om varandra, ligger det i allas intresse att vi håller ihop.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.