Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Regeringen borde tillsätta en utredning för svenskan

Lastbilar från Södertälje säljer bra. Och tillverkaren gör sedan en ännu bättre förtjänst på service och reservdelar. Men för att pengarna ska rulla in gäller det att hålla reda på prylarna. Det är skillnad på växelspak, körlägesväljare, växelspaksknopp, växelstång, växlingslänkage och växelspärr.

Scania tjänar tiotals miljoner kronor om året på att man håller ordning på alla namn, på alla delar i alla länder där företaget finns. Tack vare företagets språkkonsulter och terminologer, som ser till att varje del på varje marknad bara kan ha ett namn, minimeras risken för missförstånd och Scania vinner tid och pengar. Ett framgångsrikt terminologiarbete ökar företagets, och därmed Sveriges, konkurrenskraft.

Men det är det inte alla som har fattat. Regeringen har i sin budget aviserat att stödet till Terminologicentrum, TNC, ska minska från 4,2 miljoner till 273 000 kronor per år. TNC arbetar med den språkliga infrastrukturen, som är en förutsättning för det arbete som bedrivs på till exempel Scania. Det lär vara ett övervintrat förslag från Finansdepartementet som smugglats in i budgeten.

Argumenten för nedskärningen är minst sagt tvivelaktiga. Eva Lindström, statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), säger att ett aktiebolag som TNC måste klara sig utan statliga bidrag och hävdar att det är en principfråga. TNC är inte en myndighet utan ett aktiebolag, och enligt Eva Lindström betyder det att kostnaderna ska bäras.

Det är en princip som tycks påhittad för just detta fall. Det var en S-märkt regering som föreslog att TNC skulle drivas som ett aktiebolag med statliga bidrag för fjorton år sedan.

Besparingarna på TNC följer samma logik som den föreslagna neddragningen av stödet till svenskundervisningen i utlandet: En framgångsrik verksamhet, som utan föregående utredning och utan begripliga argument läggs ner. Det enda begripliga är att regeringen haft väldigt bråttom att få ihop sin budget. Men det finns tid att komma på bättre tankar. Besparingarna ligger minst ett år fram i tiden.

Jag föreslår därför: tillsätt en språkutredning!

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), saknar båda erfarenhet inom de områden som drabbas. En utredning kommer att ge dem fördjupad kunskap och argument mot finansdepartementet.

Det är tolv år sedan den senaste stora språkutredningen presenterades. Inte bara TNC och svenskan i utlandet behöver ses över. Också språkmyndigheten, Institutet för språk och folkminnen, har brottats med problem. Även här har fungerande verksamheter, som dialektarkiven i Lund och Umeå och en välbesökt webbplats, hotats med nedläggning eller lagts ner.

Utvärdera hur språklagen efterlevs, granska språkmyndigheten, titta på Svenska institutets språkverksamhet i utlandet, och undersök TNC:s terminologiarbete.

En sådan utredning skulle troligen finna att investeringar i språkutbildning, språkstöd och språklig infrastruktur betalar sig. En satsning på svenska språket genererar både jobb och välstånd. Exemplet Scania visar att språkarbete faktiskt stärker vår konkurrenskraft.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.