Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/replik-av-martin-ingvar-jag-har-inte-brutit-mot-gallande-lagar/

Kulturdebatt

Replik av Martin Ingvar. ”Felaktiga beskyllningar om lagbrott”

I en recension av boken ”Konsulterna” i DN beskylls jag för ett lagbrott. Det är ogrundat och skadar mitt rykte, skriver professor Martin Ingvar. 

Den 27 maj 2019 recenserade Åsa Moberg DN-journalisterna Anna Gustafssons och Lisa Röstlunds bok ”Konsulterna, Kampen om Karolinska”. Med boken som källa står det i recensionen att ”Han (Martin Ingvar, reds anm) avgick när Dagens Nyheter avslöjade att han som privatperson sålt vidare en digital plattform som utvecklats inom landstinget.” Jag anser att recensionen innehåller en beskyllning om lagbrott som saknar grund. 

Både KI och SLL har utrett ärendet och kommit fram till att jag inte brutit mot gällande lagar och regelverk. Högskolelagens lärarundantag stipulerar att det immaterialrättsliga värdet (jämför upphovsrätten) som är resultatet av forskningsarbete tillhör läraren. 

Den kod som jag hade skapat inom ramen för min forskartjänst på KI är ingen ”digital plattform”. För att en sådan kod ska kunna användas som beståndsdel i en plattform krävs ett omfattande utvecklingsarbete som ofta kräver industrins resurser och kapital. Jag hoppades ändå att SLL skulle prioritera just detta innovationsarbete med tanke på den stora patientnyttan. Försäljningen av den aktuella immaterialrätten gjordes efter att landstinget beslutat att inte vidareutveckla koden. Det är alltså felaktigt att påstå att jag utvecklat ”en digital plattform” inom landstinget, där för övrigt andra lagrum gäller för innovationer av anställda. 

Att denna ogrundade beskyllning skrivs i en recension av DN-journalisternas bok skadar mitt rykte och min yrkesutövning.

Martin Ingvar är professor