Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Robotar har ingen egen etik

HAL 9 000 i ”2001”.
HAL 9 000 i ”2001”. Foto: IBL

Kulturdebatt. Ulf Danielsson om robotar och etik.

Linda Johansson, filosof vid KTH, skriver intressant (DN 2/3) om en skrämmande militärteknisk utveckling där dödandet automatiseras och utförs av beslutsautonoma robotar. Hon tror inte på att, som Human rights watch förordar, med lagstiftning stävja en dystopisk utveckling mot en framtida ”Terminator”. Detta kan man förstås ha olika uppfattningar om, men mer problematiskt är att hon i stället med viss tillförsikt väljer att avsluta med: ”En inte orimlig tanke är faktiskt att de potentiellt självmedvetna robotarna skulle vara betydligt mer etiska och mindre mordiska än människan.”

I själva verket är det nog tvärtom en ganska orimlig tanke och givet att ämnet för artikeln är så allvarligt och angeläget kan man inte avfärda det som bara underhållande filosoferande, utan det måste i stället bemötas.

Var och hur medvetande uppkommer har vi ingen aning om. En del hävdar att det uppkommer per automatik vid komplex informationsbehandling av vilket slag det vara må, andra att det är rotat i hårdvaran och bygger på mycket specifika fysiska förutsättningar. Personligen lutar jag åt det senare utan att kunna vara alldeles säker. Att robotarna på något sätt skulle kunna bli medvetna, och i så fall på vilket sätt, är med andra ord en ren spekulation utan vetenskaplig grund.

Vi gör säkrast i att ­betrakta dem som maskiner och inte låta oss luras till att tro att det finns vare sig godhet eller ondska bakom det elektroniska ögat.

Nästa steg i argumentationen handlar om att dessa tekniska konstruktioner skulle vara mer högt stående än vi vanliga sköra och ofullkomliga biologiska varelser. Eftersom deras artificiella intelligens i flera avseenden överstiger människans, på samma sätt som en miniräknare slår oss i huvudräkning, skulle det alltså också följa etisk överlägsenhet.

Detta är en mycket fåfäng, orimlig och direkt farlig förhoppning. Alldeles oavsett utgången av en diskussion om varifrån den mänskliga etiken kommer är det svårt att se hur en konstruerad robot kan ha någon etik utöver den som en programmerare lägger in. Det är nog knappast en god idé att sätta sin tilltro till att det skulle finnas något slag av fysisk naturlag som garanterar att en tillräckligt komplicerad apparat av kisel också agerar etiskt utifrån ett mänskligt perspektiv. Å andra sidan kan man heller inte associera någon form av elak avsikt till det elände som förorsakas av en militär robot som löpt amok.

Frågan om i vilken mån framtida mördarrobotar är medvetna eller ej är ett stickspår. Det intressanta är vad de gör. Vi gör säkrast i att betrakta dem som maskiner och inte låta oss luras till att tro att det finns vare sig godhet eller ondska bakom det elektroniska ögat. När Dave tampas med datorn HAL 9000 i rymdeposet ”2001” är mitt råd entydigt: dra ur sladden, det är bara en maskin!

Läs mer: Framtidens krig utkämpas utan människor

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.