Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Roland Paulsen: Nog finns det skitjobb, Birgitta Ohlsson

Roland Paulsen.
Roland Paulsen. Foto: Erik Ardelius

Folkpartiets Birgitta Ohlsson skriver i en replik att jag skulle inspirera dagens ungdomsgeneration att rata de skitjobb som Arbetsförmedlingen erbjuder dem (DN 2/5). Det är en smickrande tanke, men jag tror tyvärr inte att den är sann. Anledningen till att ungdomar väljer bort skitjobb är att skitjobben är förnedrande och dåligt betalda. Vi har, som Ohlsson och andra liberaler länge förordat, ”sänkt trösklarna” på arbetsmarknaden så pass mycket att det kan vara ett bättre alternativ att bo kvar hos föräldrarna än att ta vissa jobb.

Ohlsson anar hos mig ”en syn att vissa jobb är finare än andra”. Det gör hon helt rätt i. Vissa jobb är skitjobb i den meningen att löner och villkor är skit. Andra jobb är skitjobb i den meningen att de inte bidrar ett skit till världen. Den senare sortens skitjobb är ofta bra betalda. Bäst betalda är de jobb där man parasiterar på andra människors arbete och på sin höjd flyttar runt kapital mellan olika företag.

Birgitta Ohlssons och andra liberalers ovilja att diskutera skitjobb beror mer på ideologi än på intellektuell oförmåga. Att hytta med fingret när någon talar om ”skitjobb” blir ett sätt att dölja det svek som det innebär att döma vissa människor till en skitjobbsexistens som de inte kan annat än att tacka ja till.

Vad DN:s reportageserie om ”de osynliga” arbetsmigranterna visar är hur ytterst utsatta människor kan tvingas till skitjobb där arbetsgivaren (exempelvis Svensk direktreklam) säger sig vända sig till ungdomar som vill ha ”extrajobb”. Inget tyder på att dessa skitjobb skulle leda till ökad social rörlighet. Låga löner och osäkra arbetsvillkor tenderar snarare att förstärka klasstrukturer. Detta är skälet till att Sverige (än så länge) har högre social rörlighet än ett låglöneland som USA.

Läs mer: Roland Paulsen: Skitjobben är ett storskaligt experiment i total kapitalism och Roland Paulsen: Jag ville­ bryta ­formen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.