Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/slutreplik-det-kravs-vassare-journalistik-inte-naiva-samtal-med-extremisterna/

Kulturdebatt

Slutreplik: Det krävs vassare journalistik – inte naiva samtal med extremisterna

Foto: artpartner-images / Alamy

Det är ett högt pris för demokratin när de extrema åsikterna konstant förstärks i jakten på läsare och lyssnare. Cyniskt och naivt, skriver Brit Stakston i en replik. 

Rätta artikel

När det är så angeläget att förstå de med de allra mest extrema åsikterna är det intressant att notera hur liten viljan är att förstå min egen analys av den svenska offentligheten.

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius skruvar i tidstypisk kränkt anda upp volymen rejält i sin replik samtidigt som hon efterfrågar en mer ödmjuk och prövande ton hos mig (DN 5/4). 

Hon menar att jag urskiljningslöst avfärdar olika initiativ till samtal. Tvärtom. Samtal är motorn i mänsklig interaktion och samhällsutveckling sedan århundraden. Däremot problematiserar jag den nya samtalstrenden där högerextrema extra mycket ska förstås. Detta sker inte bara bland klickhungriga poddare utan även hos traditionella medier och olika folkbildningsaktörer. 

Allt fler hakar på samtalstrenden för att engagera online. Det produceras lika många texter om samtalen, som samtalen i sig vilket verifierar tesen. 

Det är ett högt pris för demokratin när ytterlighetsröster konstant förstärks och ges ökad legitimitet i jakten på läsare, och tittare. Det är cyniskt och rejält naivt. 

Medier ska inte överge journalistiken. Uppgiften är att fördjupa, problematisera och förstå allt ifrån pirater, fascister till gerillarörelser. Metoden med samtal är däremot inte den mest lyckade. Det krävs vassare pennor och frågor för relevans.  

Folkbildningens olika aktörer erbjuder mötesplatser och metoder för gemensamt lärande. De borde inte nervöst reducera demokrati till att man anonymt vädrar åsikter eller bjuder in nazister till bibliotek.

Var häromdagen i Bräkne Hoby. Deltog på ett möte med 70 personer engagerade i sin bygd som tillämpade demokrati i praktiken. Precis som på bibliotek, bostadsrättsföreningar, folkhögskolor, föräldramöten, idrottsklubbar, trädgårdsföreningar och nya folkrörelser där hundratusentals möts och löser saker. 

Yttrandefriheten mår bra. Samtalen flödar online och offline. 

Vi behöver förstå vem som vinner på en verklighetsbeskrivning av nutiden som kvävd i små filterbubblor där ingen har tillit till varandra eller lust att lyssna på den andre. Det är uppenbart en destruktiv självbild. Och detta bör man inse när man flirtar med samtalstrenden och vill skapa ännu en plattform för de mest omtalade samtalen.

Brit Stakston är författare, föreläsare, mediestrateg och vd för reportagesajten Blank spot project. 

Läs mer: SvD vill försöka förstå – inte ”normalisera” extrema åsikter  

Läs mer: Nej, Brit Stakston – att tala är att bryta filterbubblor