Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

SR-medarbetare manas till försiktighet

Sveriges radios medarbetare i Malmö måste från och med den 25 februari vara avhållsamma med att retweeta, gilla och dela. SR:s kanalchef i Malmö uppmanar sina medarbetare till "särskilt försiktighet" på sociala medier.

I gårdagens SVT debatt visade programledaren Janne Josefsson upp ett brev där SR:s kanalchef i Malmö ger råd om hur medarbetarna ska förhålla sig opartiska inför valet.

"Tänk alltså två gånger innan ni kommenterar och hur ni kommenterar och delar med er nyheter, artiklar, foton mm. Detta gäller även när det handlar om 'goda' saker som mänskliga rättigheter, stå för människors lika värde och jämställdhet", skriver hon.

Den som bryter mot reglerna riskerar enligt brevet att göra sig omöjlig som nyhetsreporter och programledare i valrörelsen.

Exempel på händelser som SR-medarbetarna i Malmö inte får förhålla sig till privat är "diskussionen kring Timbuktus tacktal när han fick Fem i Tolv-rörelsens pris, hans låt 'Svarta Duvor, vissna liljor' med Kartellen eller Expressens avslöjanden om SD-politiker och Avpixlat" – alla ämnen "med politiskt sprängdoft", enligt kanalchefen.

De nya förhållningsreglerna kan kontrasteras mot den så kallade demokratibestämmelsen i Radio och TV-lagen. Enligt lagen ska programverksamheten "som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde" samt den enskildes "frihet och värdighet".

Bestämmelsen anses innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas. Den tolkningen gör också SVT:s programdirektör Robert Olsson, som måste förhålla sig till samma Public service-bestämmelser som SR.

– Om det är någon som framför en tydlig åsikt av rasistiskt slag, då är det vår skyldighet att tala om att det är rasism. Då är det partiskheten som går före. Vi måste markera avståndstagande mot antidemokratiska uttalanden. Det är grundfundamentet där vi har möjlighet att vara partiska, säger han.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.