Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

”Super-Reva” – ett jättekliv in i fascismen

Ett uttryck för förfäders vanor?
Ett uttryck för förfäders vanor? Foto: Ingvar Björk / Alamy

Som om det inte är fasansfullt nog att EU återigen samlar kraft för att stoppa och utvisa människor på flykt från krig, terrorism och förföljelse har de valt ett namn som skrämmer. Namnet på den nya EU-aktionen, kallad ”Super-Reva”, vars syfte är att fånga in papperslösa flyktingar, är Mos maiorum. Det är latin och betyder ungefär ”förfäders vanor” och är namnet på de oskrivna regler som romarrikets sociala normer och värden byggde på. Mos maiorum värnade traditioner, seder och bruk samt traditionella värden och styrde romarnas beteende, vanor och sociala praktiker.

När den förra Reva-aktionen genomfördes i Sverige förra året jagade polisen personer med ”utländskt utseende” i tunnelbanan och krävde att de skulle legitimera sig. De som saknade legitimation greps. Det kallades rasprofilering, vilket inte är tillåtet, och stoppades till sist.

Hur kan nu Sverige bestämma sig för att delta i en aktion med ett namn och ett innehåll som tydligt signalerar rasprofilering (eller ”kulturprofilering”) där budskapet verkar vara att personer som inte delar svensk kultur, svenska värderingar och svensk livsstil ska ut ur landet? Och hur tänkte de i EU när de namngav aktionen? Det här kan inte vara något annat än ännu ett jättekliv in i rasism och fascism. Låt oss stoppa detta, helst innan det börjar.

Läs också – Polisen om ”Super-Reva”: ”Vandringssägner”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.