Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Sven-Eric Liedman: Norberg far med osanning om barnaga

Sven-Eric Liedman.
Sven-Eric Liedman. Foto: TT

”Johan Norbergs svar kräver en kommentar.” Sven-Eric Liedman ger sig in i debatten om den liberala podden ”The usual suspects”.

Säkert borde jag bli smickrad över att Johan Norberg ser mig som skurk när han fyllnar till på nyliberalernas efterfest. Men hans svar på Roland Paulsens avslöjanden kräver ändå en kommentar.

I min politiska idéhistoria påstår jag inte att nyliberalerna skulle förespråka barnaga. I någon tidigare upplaga hänvisade jag till ett på sin tid berömt yttrande av Margaret Thatcher inför ett förslag att aga i skolorna skulle förbjudas i lag. Thatcher svarade att detta inte var statens uppgift utan att varje förälder var kompetent att avgöra den saken.

När Norberg påstår att jag skulle varna för alla alternativ till socialismen far han med osanning. Han kan till exempel läsa sidorna om John Rawls, socialliberalen, i ”Från Platon till kriget mot terrorismen” (s. 288ff). Men kanske är Rawls också ett slags socialist för Norberg.

Läs tidigare inlägg:

Roland Paulsen: Den nyliberala efterfesten spårar ur fullständigt i ”The usual suspects”.

Johan NorbergOrdsnokeri. Vår podd är ingen kavalkad av raseri och könsord.

Roland Paulsen: Skillnaden på kostym och bröst.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.