Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

SVT: Faktakollen gjordes inte för kulturskribenter

Under onsdagen publicerade SVT två faktakollar av nazistiska NMR:s påståenden om Förintelsen. DN:s Kristina Lindquist reagerade med en kommentar under rubriken "SVT låter nazister sätta dagordningen". Här svarar SVT. 

Kristina Lindquist och andra kulturskribenter behöver givetvis inte övertygas om Förintelsens existens eller om hur många som verkligen mördades. De har förhoppningsvis både utbildning och bakgrund som gör att de inte tvekar om att jorden är rund.

Men SVT:s faktakoll om två av NMR:s faktaresistenta påståenden är inte skriven för DN:s kultursida. Den är skriven för de 700 000 människor som såg klippet med Vera Oredsson på nätet från NRK-dokumentären Raskrigarna där NMR:s företrädare oemotsagda fick sprida sina myter. Flest efter Oslo var tittarna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Läs mer: Kristina Lindquist: SVT låter nazister sätta dagordningen 

Myterna om Förintelsen odlas inte bara bland politiskt marginella men högljudda grupper som NMR, de finns på Alt right-rörelsens hemsidor, de finns på Twitter och på Facebook. Vi skriver våra Faktakollar för en bred publik där många kämpar med att navigera mellan vad som är sant och falskt i den flod av information som strömmar mot dem från extremhögern, från vaccin- och klimatförnekare.

Kristina Lindquist sammanfattar vårt uppdrag på ett utmärkt sätt: ”Vi befinner oss i ett läge där de sista rösterna som fortfarande kan vittna om det nazistiska folkmordets fasor inom ett antal år kommer att vara borta. Uppgiften att föra kunskapen vidare vilar tungt på demokratins institutioner, inte minst medierna.”

Det hade varit en journalistisk reträtt att låta påståenden som dessa stå oemotsagda och inte orka ta fram de bevis som faktiskt finns: det var mellan 5,29 till 6 miljoner judar som mördades i Förintelsen. Och minst lika många polacker, ryssar, homosexuella och romer. Och ja, över 18 ton Zyklon B fanns tillgängligt för gasning i Auschwitz industriellt utformade avrättningsfabriker. Tillverkaren hette Degesch Gmbh och dess ledning fick plikta med livet efter kriget för sin medverkan i massmorden. Nazisterna, och de som tvekar om dessa fakta, har helt enkelt fel.

Den som möts av de mest vältaliga motargument mot dessa sanningar kan nu hämta underlag i en nyskriven, lättillgänglig och uppdaterad text i ämnet. Public service behövs i en värld där faktaresistenta krafter försöker locka nya anhängare.

 

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter

Fredrik Laurin, redaktör SVT:s Faktakollen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.