Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 23:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/till-minne-av-ett-ogonblicks-uppror/

KULTURDEBATT

Kulturdebatt. Till minne av ett ögonblicks uppror

Bild 1 av 5 De tre­åriga romska tvillingarna Johannes och Erdmann Schmidt utsattes för smärtsamma och meningslösa experiment som ledde till deras död, av läkaren och SS-officeren Josef Mengele.
Bild 2 av 5
Bild 3 av 5 Romer betecknades som ”främmande raselement” i Nazi-Tyskland, vilket kom att markeras med en brun triangel på kläderna.
Bild 4 av 5 Dokumentet visar en obduktionsremiss undertecknad av Mengele.
Bild 5 av 5 Mengele

Kvällen den 16 maj 1944 hände något osannolikt: fångarna i koncentrationslägret gjorde uppror mot SS-soldaterna. För en kort stund trotsade romerna övermakten. Det finns skäl att minnas också flyktiga segrar, skriver författaren Majgull Axelsson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.