Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Till tantsnuskets försvar: Det viktiga med ”50 nyanser av honom” är att den skapar lust

Foto: All Over Press

Få saker i dag är så subversiva som nästan hundra miljoner upphetsade kvinnor, skriver Sonja Schwarzenberger om debatten kring boken ”50 nyanser av honom”, med filmpremiär i morgon.

En sexfantasi har sålt i 90 miljoner exemplar. Det är inte överraskande att kritik väckts: Varför måste huvudpersonen vara en oskuld som aldrig onanerar och som trillar omkull tvångsmässigt? Varför tecknas inte en trovärdig bdsm-relation som baserar sig på samtycke? Varför är språket så taffligt och varför är inte själva snusket snuskigare?

Jo, av det enkla skälet att det är en fantasi skriven av en amatör.

Det är symptomatiskt för böcker som vänder sig till en bred kvinnlig målgrupp att läsarna antas vara oförmögna att skilja mellan fiktion och verklighet. Kritiken utgår ofta från att ”50 nyanser av honom” skulle misstas för en relationshandbok och inte en erotisk fantasi. Resultatet av den välmenande och ofta rimliga kritiken blir tyvärr att vi talar om för kvinnor att de ska skämmas för vad de går i gång på: Boken gör inte bara sin läsare pinsam, perverterad och smaklös, den riskerar att göra henne ojämställd.

Jag känner igen de här tongångarna från mina tonår och böcker som ”Grottbjörnens folk” och ”Törnfåglarna”, som i dag ses med kultförklarande, förlåtande ögon.

Men att jag försvarar tantsnusket handlar inte om personlig upprättelse för min inre nyfikna tolvåring, det handlar om att jag är trött på att kvinnors läslust förlöjligas, dämpas och förminskas. Det finns inget enklare än att skjuta ned något som 1) skildrar sex 2) är populärt hos många kvinnor som inte bara återfinns i över- och medelklassen och 3) inte är avancerat eller sofistikerat skrivet. Men vem är personen som vi antar inte kan skilja på fiktion och verklighet? Vem är det vi ska skydda och uppfostra? Kvinnor är inte fän, vi kan rent av i läsningen göra något väldigt subversivt med innehållet.

En del av kritiken utgår från att läsaren skulle göra en platt tolkning av karaktärerna. Själv läser jag den unga, neurotiska, framgångsrika, vackra Mr Grey i analogi med dagens framgångsrika, lyckade storstadskvinna och kampen inom henne, mellan kontroll och maktlöshet inför sin situation. Vilken heterosexuell kvinna längtar inte efter en man som kan matcha hennes ambitioner, begåvning och fantasifullhet i relationen? Hur många drömmer inte om en partner som möter deras behov av komplimanger, engagemang, goda samtal och intresse för samlivet?

Förmodligen är törsten så stor att en karaktär som ägnar hela sin energi åt sin partner och hennes sexualitet känns mer lockande än om E L James hade hittat på en alldaglig, oengagerad och självupptagen medelålders tjänsteman.

Jag tänker att få saker i dag är så subversiva som nästan hundra miljoner upphetsade kvinnor. Med tanke på alla tabun, på fördömanden, våld och den ekonomiska orättvisa kvinnor drabbas av, är varje steg till en självständig, fri och skamlös sexualitet en revolutionär handling. Även om den kommer i form av en berättelse vars fiktion återskapar allt det där. Det som betyder något är att lusten uppstår.

Varje år drabbas kvinnor världen över av dåligt sex: Av uteblivna orgasmer, av långtråkiga samlag, oengagerade älskare, sexualiserat våld, okunskap om sina egna kroppar, av utslocknad lust och brist på sexuell agens. Av begränsade förväntningar på den extas varje människa kan uppleva. Det här är det verkliga problemet. Inte en sexroman.

Så är det tantsnusket flickor och kvinnor läser som bör granskas, eller är det vad som får män i olika åldrar att utsätta oss för våld? Jag är rätt säker på att de inte hämtar sin inspiration från erotiska noveller. Jag skulle satsa mina pengar på att det i grunden handlar om ekonomisk makt. Så länge vi delar upp världen i en ekonomisk över- och underordning kommer vi på strukturell nivå att betala priset av att kvinnor ses som andra sortens medborgare, mötta med dåligt sex och våld. De här omständigheterna skapas inte av sexfantasier, de skapas av våra villkor som verkliga människor.

Vårt samhälle får det tantsnusk det förtjänar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.